Hejtman ve Velkém Meziříčí mluvil o dopravě i školství

navsteva_hejtmana2Případná demolice starého domova důchodců, velký i malý obchvat města, budoucnost středních škol a opravy silnic kolem města.

„Jedná se o aktuální problémy, které město tíží a se kterými nám kraj může reálně pomoci,“ vysvětlil starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Stará, nevyužívaná stavba domova důchodců, kterou se město zavázalo od kraje převzít do vlastnictví, bude pravděpodobně muset být zbourána. Na demolici kraj slíbil městu přispět. Město má ale problém v dodržení dohodnuté lhůty kvůli vyklízení budovy a časové náročnosti akce. „Důvody města jsou realistické. Doporučil jsem tedy městu podat standardní cestou žádost s tím, že o problému rozhodne krajské zastupitelstvo,“ shrnul hejtman Jiří Běhounek.

 Kraj ve Velkém Meziříčí dnes provozuje Domov pro seniory ve zbrusu nové budově. Má také v úmyslu zřídit v sousedství lesopark, který by tvořil přirozené zázemí pro volný čas jeho obyvatel. „Město náš úmysl vítá a nabídlo nám poskytnutí pozemku,“ řekl krajský radní Petr Krčál.

Velký i malý obchvat města by pomohly zejména v situacích, kdy ucpanou dálnici objíždí tisíce aut právě přes město. Navíc velký obchvat přímo navazuje na krajský záměr propojení jihovýchodu Vysočiny s dálnicí D1. Město připravilo a zaplatilo projekty a kraji je darovalo. Zároveň chce pomoci i tak, že pro budoucí trasy obchvatu vykoupí pozemky. „Jde o významný neuralgický bod na Vysočině, zejména v krizových situacích. Vedení kraje o našem problému ví, velmi objektivně se jím zabývá i krajská bezpečnostní komise. V tomto smyslu jde tedy o to, aby se dokončení obchvatu dostalo mezi krajské priority v dopravních stavbách,“ vysvětlil Necid a dodal: „Podobné je to i s opravou krajské silnice 602/II v okolí města.“

 Vedení města a kraje se v diskusi dotklo také problematiky budoucnosti středních škol ve městě. „Demografický vývoj je neúprosný a situací ve školství se musí zabývat města i kraj. Existence základních a středních škol je provázaná a počet dětí klesá. Shodujeme se tedy v tom, že má smysl podporovat a zachovávat pouze kvalitní střední školy. Jen tak předejdeme problémům a nedostaneme se do situace, kdy budeme pouze hasit pomyslné požáry,“ prohlásil hejtman Jiří Běhounek a potvrdil, že bez souhlasu města do konce volebního období ke změnám nedojde.

 Středeční debata byla historicky druhou oficiální návštěvou hejtmana Vysočiny na radnici ve Velkém Meziříčí. „Vítáme takové příležitost, jde totiž o neocenitelnou možnost mluvit o společných problémech jaksi tváří v tvář a navzájem se i lidsky poznat,“ přiznal Radovan Necid.

Nahoru
Caught at shutdown