Předpisy a nařízení prakticky znemožňují skutečnou obecní samosprávu

starosta_web_024

Žijeme v reálném socialismu. Kromě toho, že nás Svaz evropských socialistických republik zásobuje nesmyslnými předpisy o délce slunečního svitu, zahnutosti banánů a zákazu žárovek, sami naši poslanci a vláda si umí také pěkně zařádit. Obecní zastupitelstva a starostové jsou dnes pouzí vykonavatelé předpisů shora a o samosprávě obcí tak nemůže být řeč.

Přiblížím to na jednoduchém případu. Lidé u nás ve Velkém Meziříčí chtěli, abychom na jedné autobusové zastávce zřídili přístřešek. Logická věc, řekl jsem si a nechal naše úředníky hned zpracovat přehled toho, kolik vůbec máme ve městě nezastřešených zastávek. Bylo jich sedmnáct, takže jsem chtěl, abychom je zastřešili všechny. Ovšem ouha! K takové marginálii se vyjadřuje hned několik institucí a taková zastávka má přesná úřední pravidla – musí tam být autobusový záliv (tak se v jejich hantýrce fakt říká tomu parkovišťátku – pruhu u zastávky), za nebo před zastávkou musí být dvoumetrový pruh chodníku a tak dále. Zkrátka, z těch sedmnácti zastávek můžeme zastřešit celých pět. Zbytek s problémy některé vůbec. Přes to, že normální malý přístřešek by nevadil ani chodcům, ani dopravě, naše předpisy jej nedovolí.

Lidem tedy bude dál pršet za límec, budou mi chodit spílat a láteřit a celkem poprávu mi nebudou moc věřit, že mi to není jedno. On ten příběh s chodníky a zálivy totiž normálnímu člověku opravdu moc k věření není. Třeba jednou přijdeme na to, že regulace a omezení zpravidla nefungují a reagovat na to, že nefungují tím, že vymyslíme nějaké nové nařízení je nebetyčná pitomost. Chtěl bych se dožít dne, kdy zastupitelstvo bude moci o své obci skutečně rozhodovat. Chtěl bych se dožít dne, kdy v novinách uvidím titulek: Poslanci zrušili nesmyslný zákon, který otravoval lidem život.

Radovan Necid, starosta velkého Meziříčí

Nahoru
Caught at shutdown