Starosta hodnotí první rok na radnici

DSC_4773Navzdory krizi rozvíjíme město

Před rokem mne zastupitelstvo našeho města zvolilo starostou. Tehdy jsem zastupitelům nabídnul svůj program a své vize a zastupitelé usoudili, že je to cesta, kterou se má Velké Meziříčí vydat. Dnes je čas na krátké shrnutí, co se radě a zastupitelstvu za první rok své práce podařilo udělat.

Bezpečí, průhlednost a pohodlí

Zřídili jsme bezpečnostní skupinu, složenou ze zástupců Policie ČR, městské policie, hasičů, zdravotnických záchranářů a města. Povedlo se především to, že tyto složky spolu začaly pořádně mluvit. Pomohli jsme policistům s rychlým internetovým připojením a chceme jim zpřístupnit městský kamerový systém. Podařilo se nám poprvé v historii zkoordinovat naše představy s možnostmi státních orgánů a policie při uzavírkách na dálnici. I díky tomu není současná uzavírka dálničního města takovou katastrofou, jak tomu bývalo v minulosti.

Radnici jsme pro každého otevřeli dokořán. Jednání zastupitelstva mohou lidé přes webové rozhraní sledovat ze svého oblíbeného křesla, já jsem osobně k dispozici pravidelně na online chatu, na webu města funguje stále více využívaná kniha přání a stížností. Komu připadá elektronická komunikace neosobní, může mne navštívit každý měsíc na pravidelném setkání s občany v Jupiter clubu. To, že představitelé města mají na webu své kontakty, včetně mobilních telefonů, je samozřejmostí.

Řád, pořádek a zdvořilost

Na radnici jsme přijali etický kodex pro úředníky a zároveň jsme upravili pracovní dobu a pauzy zaměstnanců tak, aby zde lidé během dne na konkrétním odboru našli vždy alespoň jednoho úředníka. Zkrátka, aby nikdy nebyly zamčené dveře.

Ve vestibulu radnice roste nová recepce jako první kontaktní a informační místo. Účelem je, aby každý pohodlně a rychle vyřídil, co potřebuje, popřípadě měl možnost se zeptat na nejasnosti, nebo jen na cestu. Recepce bude zároveň sloužit i jako turistické informační centrum. Práce zaměstnanců radnice prošla sedmiměsíčním auditem odborné firmy. Dostali jsme konkrétní doporučení, co zlepšit. Je také dobré se pochlubit – audit vůbec nedopadl špatně.

Významnou personální změnou byl odchod dlouholetého tajemníka, ve výběrovém řízení jsme ale za něj našli skvělou náhradu – ukazuje se, že Marek Švaříček povede naši radnici tím nejlepším způsobem.

Radní nesedí nečinně

Rada města je akční. O čemkoliv radní rozhodují, chtějí vidět na vlastní oči. To znamená, že nesedí v křeslech, ale postupně navštívili všechny městské organizace, školy a školky a budovy i pozemky v městském majetku. Rada tak může rozhodovat rychleji a fundovaněji. Zastupitelé se mimořádně sešli na neveřejném jednání k tzv. slučování škol a k případné demolici starého domova důchodců o které chceme rozhodnout do konce roku.

Výběrová řízení znamenají v krizi úsporu

Město letos ve svém rozpočtu vyčlenilo na investice (to jsou zejména stavby) něco kolem 36 milionů korun.  Výběrová řízení jsme na takovéto akce,  včetně oprav škol, mateřských škol, oprav chodníků a silnic, dodávek projektových dokumentací, oprav městských budov a stavebních úprav bývalého areálu Agados pro potřeby technických služeb, vypsali ve výši 81,3 milionů korun.  Pokud někoho zaujme ten rozdíl, je to tím, že v průběhu roku se rozpočet (vždy se schválením zastupitelstva) v kapitole investice mění. Rozdělí se přebytek rozpočtu z roku předcházejícího pak i rezerva rozpočtu aktuálního, najdou se další zdroje a podobně. Co je ale nejdůležitější: výběrová řízení nám ušetřila podstatný balík peněz. Oproti plánu jsme díky soutěži nabídek a cen a poklesu nabídky ve stavebnictví ušetřili 22 milionů korun a ty zase používáme na investice.

Nejen díky tomu jsme mohli uskutečnit daleko více věcí. Jen pár příkladů namátkou: opravili jsme vodovody a kanalizace za 22 milionů korun (hradil Svazek vodovodů a kanalizací Žďársko, náš příspěvek téměř 7 milionů); chodníky a cesty za 4 miliony oproti 1,5 plánovaných; připravili jsme 19 parcel pro rodinné domy; s evropskou dotací budujeme kanály v Mostištích za 44 milionů a za 144 milionů opravujeme čistírnu odpadních vod a budujeme vodovod a plyn na Vrchovecké; za 1,2 miliony jsme zateplili a opravili střechu tělocvičny 2.ZŠ; za 2 miliony jsme opravili školní jídelnu na Poštovní; městská knihovna má nová okna a zateplenou střechu za milion a jedno sto tisíc; mateřské školy ve Lhotkách a Olší mají nová okna a dveře, v Olší i vytápění; posílili jsme kamerový systém, rozšířili metropolitní síť, projektujeme opravy Jupiter clubu, chystáme regeneraci městské zeleně a další a další větší, či menší práce.

Tři roky přede mnou

Byl to dobrý rok. Navzdory potížím české i evropské ekonomiky se nám daří nezadlužovat město a dokonce je i docela intenzivně rozvíjet. Samozřejmě, že slyším i hlasy, které si myslí, že bychom něco mohli dělat lépe, nebo rychleji a nezlobím se na ně, protože to je přeci normální. Zlobím se ale na ty, kteří po straně roztrušují, že chci odejít na kraj, nebo do Prahy, nebo snad do Bruselu či OSN. Tak aby bylo jasno: hodlám kandidovat do krajského zastupitelstva, protože tam chci hájit zájmy našeho města. Krajský zastupitel je neuvolněná funkce. To tedy neznamená, že někomu předám pomyslné klíče od radnice. Od toho jsou komunální volby a vůle voličů. Něco jsem slíbil a hodlám to dodržet.

Radovan Necid, starosta

Nahoru
Caught at shutdown