Úprava hřbitova na Moráni – závěrečná zpráva k tématu, publikovaná na web Váš názor

h2

Téma bylo zveřejněno od 27. srpna do 15. září 2011. Shlédlo je přes pět set návštěvníků webových stránek, svým názorem však aktivně přispěl pouze jeden z nich. Je to pochopitelnější ve srovnání například s Novým Městem na Moravě, kde zvolili téma hracích automatů, či s Okříškami, kde lidé mohli diskutovat o řešení hlavní křižovatky.

Aktuální stav a další postup:


V současné době je připravována projektová dokumentace (PD) pro stavební povolení „Úprava hřbitova na Moráni – aktualizace PD". Zpracovatelem této PD je Projekce zahradní, krajinná a GIS, s.r.o., Mathonova 60, Brno, dokončena má být v prosinci 2011.

Dne 4. 10. 2011 vydalo Město Velké Meziříčí výzvu vůči vlastníkům hrobových příslušenství nacházejících se na hřbitově na Moráni ve Velkém Meziříčí, aby se ve lhůtě jednoho roku od zveřejnění této výzvy přihlásili a prokázali své vlastnictví.

Hrobové příslušenství (tzn. náhrobní kameny, obrubníky, litinové kříže, litinové ohrádky a ostatní příslušenství hrobových míst), ke kterému se jeho vlastník nepřihlásí ve stanovené lhůtě jednoho roku, připadne po uplynutí této lhůty do vlastnictví města.

V současné době je ze strany odborné organizace státní památkové péče (NPÚ ÚOP v Telči) připravován návrh na prohlášení nejhodnotnějších náhrobků na hřbitově za kulturní památku. Tento proces potrvá do konce října 2012.

Rozpočet města na rok 2013 bude počítat s vyčleněním určité finanční částky na postupnou obnovu hřbitova v souladu s projektem, a to nejen v samotném roce 2013, ale případně i v dalších letech, podle finančních možností města.

Ing. Radovan Necid, starosta

Nahoru
Caught at shutdown