Rybníček Světláček by potřeboval odbahnit

svetlacek (Large)Rybníček Světláček ve Velkém Meziříčí není znečištěn ropnými látkami a lidé z okolních domů do něj nevypouští splašky.

Zjistila to radnice, která stav rybníčku prověřovala na základě upozornění občanů.

Rybníček by potřeboval odbahnit. "Lidé nás upozornili na to, že na hladině jsou olejové skvrny. Problém se zjevně objevil v tomto období, kdy je v rybníčku málo vody," popisuje situaci starosta Radovan Necid.

Radnice se proto obrátila na Českou inspekci životního prostředí se žádostí o prověření kvality vody. "Podle zjištění ČIŽP nejde o ropné produkty, film na hladině vzniknul rozkladem organických látek. Zjednodušeně řečeno ve vodě hnije velké množství listí," vysvětlila Eva Křivská z radničního odboru životního prostředí.

Druhým problémem byla stížnost na to, že lidé z okolních rodinných domků do rybníčku vypouští domovní splašky. "Ani to se nepotvrdilo. Pracovníci našeho odboru výstavby věc prošetřili přímo na místě a ukázalo se, že domky jsou řádně připojené na městskou kanalizaci, v souladu s jejich kolaudací," řekl starosta Necid.

Město nemůže Světláček odbahnit a vyčistit, protože není jeho vlastníkem. Pokusí se ho alespoň požádat, zda by k tomu nenašel prostředky a odbahnění neprovedl. Město upravuje i zelené plochy kolem. "Technické služby zde pravidelně odstraňují černé skládky a nejrůznější harampádí. Údolíčko zjevně slouží některým neukázněným sousedům jako odkladiště odpadků. To považuji za větší problém, než zkalenou vodu z tlejícího listí. Proto chceme prostranství udržovat upravené tak, aby to těm vandalům alespoň přišlo líto," uzavřel starosta.

Nahoru
Caught at shutdown