Novoroční projev starosty Velkého Meziříčí

starostaVážení obyvatelé Velkého Meziříčí, milí sousedé, dámy a pánové,

rok 2011, který právě skončil, byl velmi bouřlivý pro celý svět, pro náš kontinent, pro naši zemi, pro naše město a koneckonců pro každého z nás. Svět, ve kterém žijeme, je totiž tak provázaný, že všechny události cítíme okamžitě a téměř na vlastní kůži.

Kdo z nás by si ještě před rokem pomyslel, že se Evropa otřese v základech, tak jak je známe? Kdo z nás by prorokoval, že do roka a do dne bude hledět na světové dějiny s obavami a ostražitostí? Kdo z nás by ještě o loňském lednu tušil, že za rok bude znát takové ekonomické pojmy jako rating, eurobond, euroval či statní dluhopis?

A přece se stalo. Tyto události se odrazily i v životě našeho města. Velmi pečlivě jsme dnes nuceni obracet na dlani každou korunu. Peníze a rozpočty se staly ústředním motivem všech plánů a všech rozhodování.

Je to ale dobře. Myslím si, že vše, čeho v životě dosáhneme snadno, nemá takovou hodnotu jako to, o co se musíme zasadit tvrdou prací. My, obyvatelé Velkého Meziříčí, máme navíc tu výhodu, že se nám věci nikdy neděly snadno. To znamená, že jsme na tvrdou práci zvyklí a nemusíme se ji bolestivě učit.

Čeká nás vážný a složitý rok. Naše město musíme udržet bezpečné, čisté a zdravé. A to přesto, že na naši práci nebudeme mít kdovíjaké peníze. Jsem si ale jistý, že zastupitelstvo města situaci chápe velmi dobře a že ke správě Velkého Meziříčí přistupuje zodpovědně.

Čeká nás rok odvážných rozhodnutí. Já jsem připraven je udělat a jsem připraven je také veřejně hájit. Máme za sebou první z řady nutných změn. Říkal jsem kdysi, že vše fungující budu posilovat a vše nefungující budu měnit s rozvahou. Je totiž příliš jednoduché dělat změny pro efekt a pak jich litovat. Je ale daleko složitější vyčkat, najít příčinu problému a pak ji odstranit. Je to zdlouhavé a nepříliš líbivé. Je to ale jediné možné, pokud má město normálně fungovat. Já jsem tak postupoval letos a přesně to budu dělat i v dalších letech.

Přesto bych vás všechny chtěl o něco požádat, lépe řečeno poprosit. Dívejte se dobře kolem sebe. Všímejte si města více, než obvykle. A o svých pocitech, dojmech i nápadech dávejte vědět. Často se totiž stává, že o věcech, které je možné zlepšit, radnice neví – nemá jednoduše oči všude. Aktivní a zodpovědné občanské chování pomáhá nejen k rozvoji města, ale jednoduše také k úsporám. A těch nám bude, věřte mi, více než třeba.

O stejně zodpovědný přístup žádám také všechny členy zastupitelstva, politické strany a spolky našeho města. Je snadné psát dlouhé texty o tom, jak hloupé vedení města nechce poslouchat mé normální myšlenky. Je ale mnohem těžší skutečně pracovat, argumentovat a hledat společnou řeč. Chápu, že v minulosti tomu tak nebylo, dnes si ale nemůžeme dovolit luxus vzájemné neshody.

Vážené dámy, vážení pánové, milí sousedé, 18. prosince roku 2011 skončila jedna z etap české státnosti. Odchodem prvního porevolučního prezidenta pana Václava Havla jsme my všichni ztratili měřítko lidského rozměru politiky. Já ale věřím, že dvacetileté masivní působení Václava Havla zanechalo tak pevnou a hlubokou stopu ve veřejném prostoru, že pouhá neexistence člověka v pozemském životě nedokáže ideály, na kterých byla Česká republika vystavěna, žádným způsobem oslabit. Přesto mi dovolte i dnes a v dnešní situaci připomenout, že přes všechny ekonomické komplikace nestojí správa věcí veřejných jen a jen na penězích.

Vážené dámy, vážení pánové, milí sousedé, přeji nám všem v roce 2012 dobré a pevné zdraví. Přeji nám všem rozvážnost a solidní spolehlivost všeho kolem nás. Přeji nám, aby rok 2012 byl lepší, než bude.

Radovan Necid, starosta města

Nahoru
Caught at shutdown