Ředitelé veřejných institucí se setkali se starostou

IMG 7747 (Medium)Rok 2012 bude velmi náročný pro všechny instituce a zařízení, které ve Velkém Meziříčí působí.

Radnice se bude snažit pomáhat už jenom tím, že zprostředkuje pravidelnou výměnu informací mezi řediteli organizací. Po prosincovém setkání s řediteli škol, úřadů a složek Integrovaného záchranného systému to řekl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

„Chci vytvořit pravidlo, chcete-li tradici, z takových předvánočních setkání zástupců státních a městských institucí. Ukázalo se, že problémy, potíže, ale i nápady a postupy každého z nás jsou užitečnou informací i pro ostatní," řekl starosta.

Letos se takto potkali ředitelé středních a základních škol, ředitel Úřadu práce, vedoucí zdravotnických záchranářů, ředitel Finančního úřadu a další. „Zatímco Úřad práce má před sebou nebývalou reorganizaci v podobě reformy ministra Drábka, střední školy se potýkají s úbytkem dětí či novými regulemi krajského úřadu pro své příspěvkové organizace, základní školy trápí například nejednotné osnovy a zdravotničtí záchranáři přemýšlejí, kam ve městě umístit externí defibrilátory pro první pomoc. To jsou na první pohled naprosto rozdílné situace, které mají ale jedno společné. Státní rozpočet, státní řízení a státní pravidla. Radnice je pak místem, kde se schází stesky na to, že ta státní pravidla nefungují tak, jak mají, státní řízení kulhá a státní rozpočet je vůči svým organizacím stále lakotnější," popsal starosta Radovan Necid a dodal: „Proto je nutné, aby všichni ti, kdo mají se státem co do činění, o sobě dobře věděli, navzájem se znali, uměli si poradit a mnohdy i pomoci."

Základní školy ve městě se podle starosty kromě nejednotných osnov obávají také propadu financí v celém rezortu školství. Zároveň upozorňují na dvacet let trvající reformy bez konce a neustálé změny. „Nicméně se mi líbila slova paní ředitelky Dagmar Suché: Ať se bude dít cokoliv, my budeme děti stále učit číst, psát a počítat".

Střední školství ve městě zčásti postihuje úbytek žáků a s tím spojené další hrozby. Školy tomu čelí nejen otevíráním praktických oborů a spoluprací se zaměstnavateli, se kterou pomůže radnice, ale i zaváděním pomaturitního studia.

Úřad práce prochází největší reformou v historii a reorganizací projde také finanční úřad. Pro klienty z města by se nemělo příliš změnit, obavy ale podle starosty vzbuzuje spíše nepřipravenost ministerstva práce a jeho složek v souvislosti se zmíněnou reformou pracovního úřadu.

Zdravotnická záchranná služba bude i v roce 2012 pokračovat v úspěšném programu přednášek a kurzů první pomoci pro školy a domovy seniorů. Zároveň ve spolupráci s městem uvažuje o umístění externích defibrilátorů na území města. „Navazuje to na společný nákup mobilního přístroje pro masáž srdce, který letos záchranka získala díky příspěvku města a okolních obcí. Defibrilátory by ale z jasných důvodů měly mít svá pevná stanoviště v místech s vysokou frekvencí účastníků. Věřím tomu, že tento dobrý záměr letos společně dotáhneme do úspěšného konce," uzavřel starosta.

Nahoru
Caught at shutdown