Dostupnost tvrdých drog se ve městě snížila

StrnadDostupnost pervitinu se díky rozbití sítě místních dealerů loni ve Velkém Meziříčí snížila. Uvedl to kurátor velkomeziříčské radnice Bronislav Strnad.

„Ne že by se k nám pervitin nadále nedostával například z Brna či jiných oblastí, ale došlo k významnému poklesu. To potvrzuje i Mgr. Jan Mička ze služby kriminální policie a vyšetřování ve Žďáře nad Sázavou, který se drogovou problematikou zabývá. Konkrétně Velkomeziříčsko a Velkobítešsko přišlo o několik místních dealerů či vařičů, kteří již vykonávají i několikaleté tresty odnětí svobody," řekl Strnad.

Uživatelům ve Velkém Meziříčí se věnuje kromě jiných také terénní pracovnice z K-centra NOE v Třebíči, která rovněž potvrzuje zlepšení situace ve městě a okolí. Terénní pracovnice navštěvuje naše město pravidelně každý týden, kdy se v určenou hodinu setkává s uživateli a pracuje s nimi anonymně formou poradenství i hygienického servisu.

Rozšířené je naopak užívání marihuany - zde je považováno za škodlivé takzvané masivní užívání, tedy několikrát týdně. „U našich uživatelů se naštěstí jedná u naprosté většiny pouze o příležitostné užívání, jehož škodlivost lze srovnat se škodlivostí legálních drog, jako jsou alkohol, tabák či léky," popsal Strnad.

Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti z výzkumů v posledních třech letech vyplývá, že užívání nelegálních drog se v obecné populaci udržuje na stabilní úrovni. Z mezinárodního průzkumu HBSC (Health Behaviour in School-Aged Children) v r. 2010 vyplývá, že alespoň jednou v životě vyzkoušelo v ČR konopné látky 30,5 % žáků 9. tříd, v posledním roce to bylo 21,5 % a v posledním měsíci 10,9 % žáků 9. tříd, rozdíly mezi chlapci a dívkami jsou velmi malé. „V našem regionu odhaduji tato čísla ještě nižší, neboť Vysočina patří v rámci republiky společně s Pardubickým krajem k drogami nejméně dotčeným územím," uzavřel Bronislav Strnad.

Nahoru
Caught at shutdown