Rozvoj technologií zkomplikoval život velkomeziříčskému kinu

26-Jupiter ClubMéně filmů bez horkých novinek, anebo velké výdaje z městské kasy a vyšší vstupné.

To je neúprosné dilema, které před vedení velkomeziříčského Jupiter clubu a radnici dnes přišlo s nástupem digitalizace kin.

Digitalizace je totiž natolik překotná, že se dnes z pětatřicetimilimetrového kinofilmu téměř nepromítá. K dostání tak jsou spíše starší filmy a hrozí reálné nebezpečí, že filmové novinky nebudou pro tento systém brzy k dispozici vůbec. Česká kina tak dnes přechází na digitální systémy. Kromě samotného nákupu přístrojů a dalšího vybavení sálů to sebou prakticky vždy znamená vyšší vstupné. "Podle informací, které máme, znamená digitální kino nejméně stokorunu vstupného na představení a to i v městech srovnatelné velikosti s Velkým Meziříčím anebo dokonce menším. Příčinou je zkrátka to, že běžný provoz vyjde dráž," vysvětlil radní a člen dozorčí rady Jupiter clubu Jiří Michlíček.

Problém je složitější o připravovanou velkou rekonstrukci Jupiter clubu. "Digitalizace kina znamená investici zhruba čtyř až pěti milionů korun. Bylo by samozřejmě ideální provést digitalizaci současně s rekonstrukcí celého Jupiter clubu, už ta samotná pravděpodobně bude stát řádově desítky milionů korun. Navíc je objekt kina majetkem odborového svazu KOVO, znamenalo by to tedy investování veřejných peněz do majetku privátního subjektu," popsal komplikace starosta Radovan Necid.

Radní si tedy vyžádali podrobnou statistiku návštěvnosti kina, ekonomické rozvahy nutných investic a chtějí o digitalizaci rozhodnout až po podrobné diskusi. "Už dnes vykazuje kino roční ztrátu kolem dvou set tisíc korun. Rada města o problému již dvakrát jednala. Obává se, že zvýšení vstupného návštěvnosti neprospěje a ztráta se bude dále prohlubovat. Nikdo samozřejmě nečeká, že zrovna ve městě velikosti velkého Meziříčí bude kino výdělečné, promítat nejmodernějšími technologiemi pro pět návštěvníků na druhou stranu nedává žádný smysl," řekl Radovan Necid s tím, že pro radní je také důležitý názor samotného vedení Jupiter clubu a další možnost řešení se rýsuje v rámci výstavby nového hlavního sálu Jupiter clubu.

Kino ve Velkém Meziříčí provozuje Jupiter club, s.r.o. To je městské kulturní zařízení, které město stoprocentně vlastní. Slouží mu komplex budov na Náměstí, zčásti ve vlastnictví města, zčásti (a to je právě případ kina a malé scény) odborového svazu Kovo.

Nahoru
Caught at shutdown