Nepořádek a plevel na Paloukách řeší radnice s majiteli pozemků

bal-18-MOkolí Balinky v lokalitě Palouky je zanedbané, roste zde vysoká tráva a plevel a místo hyzdí poházené odpadky.

A to přesto, že technické služby zde pravidelně uklízí.


Na tento stav několikrát upozornili vedení města občané. Pozemky ale patří třem soukromým společnostem. „Vlastníkům byla odeslána výzva ke zjednání nápravy a byli upozorněni, že dle zákona je vlastník, případně uživatel pozemku povinen zjišťovat a omezovat výskyt a šíření škodlivých organismů včetně plevelů tak, aby nevznikla škoda jiným osobám nebo nedošlo k poškození životního prostředí anebo k ohrožení zdraví lidí nebo zvířat. V případě porušení této povinnosti se právnická osoba dopouští správního deliktu s možností uložení pokuty za porušení zákona o rostlinolékařské péči," řekl vedoucí odboru životního prostředí Jiří Zachar s tím, že dva majitelé ploch už na výzvu reagovali a slíbili budoucí nápravu, jeden vlastník se ale neozval.

Neutěšený stav celého místa, které je přirozenou procházkou kolem řeky, je předmětem oprávněné kritiky obyvatel města. Ačkoliv město má ve správě pouze cestu, snaží se zde technické služby udržovat pořádek. „Úklid provádíme jednou měsíčně, je ale pravda, že v době, kdy jsme měli pracovníky na veřejně prospěšné práce, uklízelo se zde nejméně jednou za dva týdny. Lepší to opět bude od konce února, kdy pracovníky na veřejně prospěšné práce po dohodě s úřadem práce znovu získáme," vysvětlil ředitel technických služeb Jaroslav Mynář.

Kolem cesty byly v minulosti také odpadkové koše. Ty dnes zmizely, protože se v místě budou stavět protipovodňové zdi. „Po dokončení stavby se na místo koše vrátí a přibudou zde i lavičky na odpočinek," slíbil starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Nahoru
Caught at shutdown