Městské noviny nemohou otisknout údaje z matriky bez svolení jejich nositelů

Bez názvu

Údaje z matriky nelze podle zákona bez svolení nositele otisknout v novinách. To znamená, že místní noviny a zpravodaje obcí nemohou přinášet informace o narozených dětech, seznamy rodáků-jubilantů, ani úmrtní oznámení.

Lidé se právě tohoto typu oznámení v novinách dožadují. "Za blahopřání a vzpomínky jsou občané dokonce ochotní hradit drobný poplatek, z toho je tedy jasné, o jak žádaný typ informací jde. Proto rozumím všem podnětům a žádostem, které na toto téma dostávám já i redakce Velkomeziříčska," uvedl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Zákon však matrikám dovoluje nakládat s takovými údaji jen pro potřeby veřejné správy. "Městský úřad jako správce osobních údajů je oprávněn tyto údaje zpracovávat pouze za účelem výkonu přenesené působnosti dle zvláštních zákonů. Zpracování předmětných osobních údajů k jiným účelům, tedy například jejich poskytnutí jiné osobě za účelem zveřejnění v tisku bez výslovného souhlasu subjektu údajů, by bylo porušením shora citovaného zákon," upřesnila městská právnička Vilma Drápelová.

Tak například souhlas se zveřejněním úmrtního oznámení radnice připojí k dokumentům, které je dnes třeba vyřídit při zařizování pohřbu na městské pohřební službě. Stejně tak podobný souhlas mohou lidé udělit při vítání občánků. "Problém je s jubilanty. Stává se nám v této souvislosti i to, že byli jubilanti rozmrzelí, protože nedostali blahopřání od radnice. My ovšem evidujeme pouze rodáky, proto touto cestou žádám všechny, kteří se v našem městě nenarodili, a mají o kontakt s radnicí zájem, aby nám o sobě dali vědět. Stejně tak jedině na základě dobrovolného souhlasu můžeme seznam jubilantů zveřejňovat v novinách. To znamená, že nám lidé v případě zájmu o takové zveřejnění mají dát sami vědět," uzavřel starosta Necid.

Nahoru
Caught at shutdown