Město čeká opět problémy s dopravou

ul.BezděkovOboustranné zprůjezdnění Bezděkova nebude.

Po jednání s dopravním komisařem to uvedl velkomeziříčský starosta Radovan Necid s tím, že objízdné trasy a lepší průjezd městem jsou stálým úkolem vedení města.

O oboustranném zprůjezdnění Bezděkova jednala městská rada jako o možnosti, jak ulevit centru města, zejména ulici Novosady v době dopravních krizí. „Diskuse vznikla při tom, kdy radní města procházeli ulice v centru a hledali způsoby vylepšení dopravy pro chodce a řidiče a vylepšení parkování pro místní. Průjezd Bezděkovem byla jedna z variant, o které jsme mluvili," popsal situaci Necid a dodal: „Uvědomuji si, že takto citlivé téma vzbudilo ohlas u místních. Přesto mě zaskočila poněkud bouřlivější reakce na věc, která nebyla rozhodnutá, dokonce nebyla ani připravovaná, pouze o ní rada jednala jako o jedné z variant. Pro mne osobně to je poučení pro příště." Zprůjezdnění Bezděkova by předpokládalo jednu výhybnu v nejužším místě a další stavební opatření. To znamená investici, která není úplně malá. „To jsme předpokládali od začátku, chtěli jsme ale, aby dopravní komisař situaci odborně posoudil," prohlásil Radovan Necid. Zprůjezdnění Bezděkova v obou směrech v krizových situacích je podle dopravního komisaře možné a to za asistence městské policie.

Velkým problémem zůstává křižovatka ulic Poříčí a Vrchovecká, resp. most přes řeku, který přímo na křižovatce leží. „Jde o krajskou silnici a zrovna toto místo je už několik let na seznamu nejnebezpečnějších míst v kraji. Most má vysoké betonové zábradlí, přes které není vidět a zrcadlo v křižovatce orientaci řidičů příliš nepomůže. Pro nás to znamená důrazné apely na kraj, aby místo, které sám klasifikuje jako takto nebezpečné, vyřešil. Pak by to znamenalo zlepšení stavu pro celé území," řekl Radovan Necid a dodal, že dopravní inspektorát kraj na problém opět upozorní.

Město v nejbližších týdnech čeká další dopravní zátěž. Začíná totiž oprava dálničního mostu Vysočina, která potrvá až do prázdnin. Lze tedy předpokládat, že ke zvýšení dopravy dojde. „Trvalé řešení je pouze ve vybudování vnitřního obchvatu centra, což ocení zejména místní. Pak by nejen Bezděkovem opravdu jezdili pouze tamní obyvatelé a jakákoliv regulace dopravy by ztratila smysl. Pro obchvat máme hotovou studii a je naším úkolem stále připomínat kraji, že Velké Meziříčí je neuralgickým bodem u dálnice D1 a jeho obyvatelé si po letech zaslouží větší komfort ve svém vlastním městě," uzavřel starosta.

Nahoru
Caught at shutdown