Meziříčí přidá místa ve školkách

skolkaVelké Meziříčí musí zvýšit kapacitu svých mateřských škol.

Zároveň jde o opatření, které nemá oporu v realitě a městu tak tahá peníze z kasy pouze nedomyšlená legislativa. Po jednání městské rady to uvedl starosta Radovan Necid.

 

Městu letos chybí ve školkách desítky míst a rodiče se tak ocitají ve velmi obtížné situaci. "Lidé mi telefonují, píší a zlobí se. Situace se totiž zdramatizovala poté, co se naráz sešlo několik příčin," popisuje starosta Necid.

Hlavním důvodem nedostatku míst ve školkách je změna legislativy z minulých let a zároveň extrémní počet odkladů. Nové hygienické předpisy totiž natolik zpřísnily normy pro počty záchodových mís, umyvadel a hlavně čtverečních metrů plochy pro děti, že školky přišly a několik míst v každé třídě. Druhou příčinou je možnost čerpání rodičovského příspěvku během dvou až čtyř let a mnoho rodin volilo kratší termín. Konečně třetí příčinou je nebývalý počet odkladů školní docházky, nakonec jich je třicet pět. "Jsou to desítky případů dětí, které tak zůstávají ve školce o rok déle," dodal Necid.

Městu dnes nezbývá, než kapacitu svých školek zvýšit. "Z celé řady návrhů řešení, které zpracoval úřad, se jako reálné rýsují dvě možnosti. Buď přistavět plochu k některé z našich školek, nebo přeměnit na školku část základní školy na Oslavické ulici. Vzhledem k tomu, jak nás tlačí čas, si osobně myslím, že schůdnější je druhá varianta," uvedl starosta Radovan Necid.

Vedení města se dokonce pokusilo vyjednat s hygienou dočasnou výjimku, bylo ale neúspěšné. "Školky, které ještě donedávna bez problémů mohly plnit svoji funkci, jsou pouhým škrtem tužky najednou malé. Chápu, že vyhlášky a nařízení jsou nepřekročitelné, občas bych ale uvítal zdravý rozum," zlobí se starosta. Stavební opatření v jednotlivých školkách kvůli navýšení pár míst jsou ale neúměrně drahá.

Pokud městská rada na svém příštím zasedání jednu z nastíněných variant přijme, musí ještě město najít v rozpočtu peníze. "Budeme hledat v úsporách, kterých dosahujeme právě na investičních akcích. Za tímto účelem svolám mimořádné zastupitelstvo a budu apelovat na kolegy, aby se k rozpočtové změně postavili příznivě. Tlačí nás totiž čas," uzavřel Necid.

Nahoru
Caught at shutdown