Na přepážkách se tvoří fronty, řešením je elektronické objednání

Město Velké MeziříčíKaždý, kdo potřebuje nový občanský průkaz, či pas pro sebe nebo svého potomka, se dnes musí ve Velkém Meziříčí obrnit trpělivostí.

Nová legislativa totiž způsobila, že o občanku už lidé nemohou žádat na svém obecním úřadě, ale pouze v nejbližším větším městě. Další problém je konec možnosti mít dítě zapsané ve svém pasu. Na přepážkách se tak tvoří fronty a radnice apeluje na své klienty, aby využili možnosti elektronického objednávání na www.mestovm.cz.


"K 1. lednu 2012 nedošlo ze strany státu na našem úřadě k navýšení počtu pracovišť k vyřizování dokladů (občanského průkazu, cestovního dokladu), ač se jedná o výkon přenesené státní správy. Ministerstvo vnitra tento krok zdůvodňuje nedostatkem financí ve státní pokladně. Došlo pouze k rozšíření stávajících dvou pracovišť o legislativou vynucená externí zařízení," popisuje problém vedoucí správního odboru velkomeziříčské radnice Josef Švec a dodává: "K 1. lednu 2012 došlo k legislativní změně a je vydáván občanský průkaz již jen se strojově čitelnými údaji a to s elektronickým čipem nebo bez čipu.

 

Současně byla legislativně zrušena možnost zažádat o nový občanský průkaz na matričním úřadě (Velká Bíteš, Křižanov, Měřín, Osová Bítýška, Tasov). Všichni žadatelé musí navštívit pracoviště ve Velkém Meziříčí a zažádat osobně o vydání OP. Tento úkon je současně časově náročnější, neb dochází k pořizování fotografie žadatele. Současně pracovníci úřadu nově vyjíždějí k nepohyblivým občanům v území ORP a zařizují vystavení a předání nového OP v tzv. režimu off line. Tento administrativní úkon je rovněž velmi časově náročný."

 

Zatímco o cestovní pas v prvních třech měsících loňského roku požádalo ve Velkém Meziříčí 200 lidí, letos ve stejném období žádalo o pas 600 lidí. Od ledna do března chtělo loni nový občanský průkaz 940 lidí, letos ve stejném období 990 lidí a dalších 14 požádalo o návštěvu úředníků u sebe doma.

 

Největší fronty se tak dnes ve Velkém Meziříčí tvoří hlavně odpoledne v pondělí a ve středu. Lidé přitom mohou na přepážky přijít každý den od 8.00, v pondělí a ve středu do 17.00, v ostatní pracovní dny do 13.00. Další možností, jak se čekání vyhnout, je elektronické objednání na konkrétní den a hodinu, které klienti najdou na www.mestovm.cz

 

Otevírací doba přepážek dokladů:

Po

8,00 - 17,00

Út

8,00 - 13,00

St

8,00 - 17,00

Čt

8,00 - 13,00

8,00 - 13,00

 

Elektronické objednávání:

www.mestovm.cz

Nahoru
Caught at shutdown