Záměr stavby rozhledny nad Velkým Meziříčím dostává konkrétní podobu

rozhlednaLidé ve Velkém Meziříčí by se mohli konečně dočkat vysněné rozhledny.

Městu se totiž otevřela možnost získat na její vybudování evropskou dotaci. Zároveň se pro její stavbu vyslovily všechny komise i veřejnost při debatách v rámci aktualizace Integrovaného plánu rozvoje města. 


"Dozvěděli jsme se, že možnost získání evropské dotace je reálná. Znamenalo by to, že dotace nám uhradí až 85% nákladů a to by bylo pro městskou kasu schůdné," popisuje starosta Radovan Necid s tím, že podklady pro žádost jsou dobře připraveny: "Existuje architektonická studie a je vydáno stavební povolení."

 

Město dnes také zvažuje, že se stane investorem rozhledny. "Podle původního záměru má být investorem, tedy tím, kdo rozhlednu bude financovat a vlastně ji postaví, místní SKI klub a město se bude na stavbě podílet. Teď se ale situace vzhledem k plánované žádosti o peníze z Bruselu změnila. Ukazuje se, že by bylo lepší, aby bylo investorem město, protože je finančně silným a stabilním žadatelem a má tak daleko větší šanci dotaci získat. Osobně považuji toto řešení za lepší," popsal starosta Necid.


Pokud tento záměr odsouhlasí městské zastupitelstvo a město skutečně peníze z Evropy dostane, mohla by rozhledna na Fajtově kopci stát do dvou let. "Bude to další možnost pro návštěvníky našeho města, jak zde trávit čas. Šťastné je také propojení s lyžařským areálem na Fajtově kopci, který nabízí nejen letní, ale zimní sportovní aktivity. Přesně to ocenili všichni, kdo se v minulých týdnech zapojili do veřejných debat v rámci projednávání aktualizace Integrovaného plánu rozvoje města. Zde jsme neslyšeli k záměru postavit rozhlednu jedinou výhradu, naopak každý, kdo se k této věci vyjadřoval, ji podpořil," uzavřel starosta. 

Nahoru
Caught at shutdown