Blesk vyřadil modemy, počítače i telefony a spustil evakuační poplach

starosta 009  kopieNávrat o století zpět si včera vyzkoušelo Velké Meziříčí poté, co kvůli silné lokální bouřce vypadly všechny komunikační sítě

a zároveň blesk spustil automatické evakuační varování obyvatelům.

"Krátce po devatenácté hodině udeřil blesk do několika budov na Náměstí. Tím se stalo několik věcí zároveň. Shořely klíčové prvky počítačové sítě, přestaly fungovat pevné telefonní linky, systém automatického varování zkolaboval a o půl hodiny později začal vysílat do městského rozhlasu evakuační výzvu a spolu s tím spustil varovné sirény," popisuje dramatické okamžiky starosta Radovan Necid a dodává: "Jediným funkčním komunikačním nástrojem tak byly mobilní telefony, jenže ty přestaly být funkční ihned poté, co lidé začali zjišťovat, co se děje. Jednoduše řečeno - nikdo z vedení města se nemohl mobilem nikam dovolat, protože měl přístroj doslova zahlcený sms-kami a telefonáty, které čekaly na lince."

Lidé ve městě tak několik vážných minut neměli možnost zjistit, co se skutečně děje. Správci radniční sítě se na radnici sešli několik minut poté, co byl planý poplach porouchaným systémem odvysílán. "Teprve na místě ověřili, že jde o vážnou poruchu systému, nikoliv o reálné nebezpečí. Proto ihned začali městským rozhlasem informovat obyvatele a zároveň se snažili evakuační hlášení zastavit. To se jim povedlo až za dvacet minut, což svědčí o tom, jak komplikovaná porucha to byla," řekl starosta. Ihned také se do ulic rozjeli místostarosta a členové městské rady, kteří osobně uklidňovali vyděšené sousedy.

Městská rada se pak po uklidnění situace sešla, aby celou věc projednala. "Máme několik závěrů. Ten nejdůležitější asi je, že krizové řízení je v podstatě nastavené na situace, kdy technika alespoň zčásti funguje. Nikdo nepočítal s možností výpadku všech komunikačních kanálů a ani se nedivím, protože tak nepravděpodobná situace dosud nenastala. Proto v nejbližších dnech naše krizové plány rozšíříme o podobný model. V praxi to například znamená hlášení tlampači z několika služebních vozů, včetně auta městské policie, dále zapojení dobrovolných hasičů do organizace informování obyvatel. Důležité bude také nastavení mobilních telefonů všech členů krizového štábu tak, aby se ve vypjaté situaci dovolali na klíčová telefonní čísla a naopak neměli přístroje zahlcené voláními zvenčí," uvedl starosta Necid.

Starosta také už dnes zadal kompletní revizi instalací na radnici, včetně prověření síly ochrany před přepětím sítě na všech stupních. Zároveň také bezpečnostní rada města připraví plán cvičení krizového řízení tak, aby byly všechny technické prostředky i lidé na případné události připraveni. Dnes dopoledne se také podařilo zprovoznit linku mezi terminály ve Velkém Meziříčí a servery na ministerstvu vnitra a tím obnovit vydávání dokladů, které bylo od rána ochromeno.

"Osobně považuji tuto situaci za přínosnou v tom, že odhalila slabinu v bezpečnostních plánech. Na druhou stranu rozumím tomu, že obyvatelé našeho města zažili několik perných okamžiků v situaci, kdy jsme nikdo nevěděli co se děje. Proto se všem spoluobčanům za selhání techniky omlouvám, byť společně cítíme, že řádění silné bouřky nebo jiných přírodních živlů nikdo z nás ve Velkém Meziříčí neovlivní." uzavřel starosta.

Nahoru
Caught at shutdown