Blesk způsobil škody za stovky tisíc, plané poplachy potenciálně hrozí v každé obci

blesk1Úterní úder blesku přímo do budovy radnice způsobil městu škody přesahující 200.000 korun.

Vyplynulo to z postupného sčítání rozsahu poškozených zařízení, které provádí radniční odbor správních věcí. 

"Nejvážnější kolaps, tedy rozhodně poškození s okamžitými následky, bylo zničení GSM modulu městského varovného a vyrozumívacího systému. Ten totiž následkem poruchy spustil krátce před dvacátou hodinou sirénu a automatickou výzvu k evakuaci v městském rozhlase. Než se podařilo systém, který nereagoval na příkazy z mobilů ani z klávesnice, vypnout, vzbudilo toto opakované hlášení pozdvižení ve městě," říká starosta Radovan Necid. 

Přímý zásah blesku do radnice potvrzují nejen hasiči, ale i odborná expertiza. "Všechny akce, tedy například zapnutí, či vypnutí, jednotlivá hlášení či komunikace GSM modulu jsou ukládány do paměti počítače. Přivolaný servisní technik druhý den zařízení zkontroloval, tyto údaje zkopíroval a zaslal k expertize. Následná telefonická zpráva potvrdila poruchu GSM modulu způsobenou bleskem a jeho trvalé poškození, které způsobilo spuštění varovného signálu. Tato zpráva bude radnici zaslána i v písemné podobě. GSM modul je v současné době odpojen a zaslán k opravě," popisuje šéf správního odboru Josef Švec. 

Kromě městského rozhlasu úder blesku vyřadil i klíčové prvky počítačové sítě, modem pro spojení pracoviště vydávání dokladů se serverem ministerstva vnitra a několik přístrojů pevných telefonních linek. "Celkem je dnes škoda vyčíslena na více než 200 tisíc korun," spočítal Švec. Blesk také na náměstí zničil elektronický zabezpečovací systém v kostele a hodiny na jeho věži, telefonní ústřednu v Hotelu Pod zámkem a osobní počítače některých občanů, Česká spořitelna musela také zavřít.

Nečekané problémy s vyřazením komunikačních linek a naopak spuštěním planého poplachu po přímém zásahu bleskem bude řešit i krajská bezpečnostní komise. "V každém systému městského rozhlasu je totiž povinně zákonem nařízená instalace dvanácti rozličných automatických výstrah. To znamená, že se podobná situace může kdykoliv opakovat v kterémkoliv městě. Dnes mne tedy kontaktoval předseda krajské bezpečnostní komise Jan Slámečka a dohodli jsme se na jednání přímo u nás ve městě tak, aby se komise mohla s věcí seznámit. Kraj chce o tomto problému obce informovat a hledat případná řešení," uzavřel starosta Necid.

Nahoru
Caught at shutdown