Mladí hasiči pojedou cvičit do Chorvatska

tisno 06 2012 2205 A

Hasičský dorost z Velkého Meziříčí pojede v září cvičit se svými tamními protějšky do chorvatského Tisna.

Hasičský dorost z Velkého Meziříčí pojede v září cvičit se svými tamními protějšky do chorvatského Tisna. Dohodl se na tom starosta velkomeziříčských dobrovolných hasičů a městský radní Miroslav Jágrik se svým tisenským kolegou Tomislavem Belakušičem během návštěvy radních z Velkého Meziříčí v partnerském Tisnu. 

„Jde o první vlaštovku připravované spolupráce, kterou chceme intenzivně rozvíjet. Pro naše mladé hasiče budou samozřejmě atraktivní specifické sportovní disciplíny i simulované zásahy v přímořském prostředí, naopak Chorvaté očekávají naše autentické zkušenosti s propracovaným hasičským sportem, který co do propracovanosti nemá v Evropě obdobu,“ přiblížil Miroslav Jágrik. Naopak chorvatští hasiči projevili zájem o zimní sporty, výuku lyžování a bruslení.

Velkomeziříčská delegace se v Tisnu dále domluvila s ředitelkou kulturního centra na účasti chorvatské strany na oslavách 20 let založení velkomeziříčského Jupiter clubu, vystoupení chorvatských folklórních souborů ve Velkém Meziříčí a zmínila zájem Základní umělecké školy o vystoupení v Tisnu. 

„Nejdůležitějším bodem pobytu ale byla jednání o společném získávání evropských dotací. Chorvatská strana má dnes přístup k takzvaným předvstupním fondům, v Česku jsme už zvyklí na práci se standardními operačními programy. Hledali jsme tedy obory a činnosti, na které bychom mohli žádat dotace společně. Dohodli jsme se, že v nejbližších měsících zkusíme dát na papír první žádosti. Nastavili jsme také způsob vzájemné komunikace tak, abychom nemuseli jednat osobně, ale v co největší míře využili maily a telefony,“ řekl starosta Radovan Necid.

Společné projekty chtějí velkomeziříčští nabídnout i tradičním partnerským městům – švédskému Vansbru, italskému San Benedettu a německému Weilheimu.

tisno 06 2012 2100

Nahoru
Caught at shutdown