Dobrou ochranou před povodní je čisté koryto řeky, slyšela komise

m16

Stromy, popadané v korytě Balinky a soukromé skládky stavebního materiálu a dřeva u obou řek jsou možným zdrojem ohrožení při letní bleskové i jarní povodni z tání. Zaznělo to na zasedání povodňové komise ve Velkém Meziříčí.

Povodňová komise je krizový orgán, který řídí záchranné práce při povodni. Zasedají v ní nejen zástupci města a integrovaného zásahového systému, ale také zástupci Povodí Moravy a další odborníci. "Podle aktuálních informací tvoří vývraty na Balince poměrně významnou překážku, což se například ukázalo při jarním tání. Led se totiž o stromy zachytil a řeka začala stoupat v místě, kde je automatické výstražné měření. Dostali jsme tedy informaci o hrozícím nebezpečí, ačkoliv šlo o lokální problém. Může se tedy snadno stát, že stromy v korytě řeky odplavou k nejbližšímu mostu a vytvoří tak překážku, která způsobí rozlití vody do Balin, nebo do města," popsal informace z jednání komise Radovan Necid.

Povodí Moravy dnes pracuje na vyčištění koryta Oslavy v Mostištích, na Balince bude pracovat také. Zde je situace vždy komplikovaná kvůli jednání s vlastníky pozemků a některými organizacemi. "Musí najít kompromis mezi bezpečím a přáním dalších účastníků řízení," řekl starosta a dodal: "Nebezpečí představují i nejrůznější soukromé skládky dřeva, krmiva pro dobytek či stavebního materiálu, které se stále v těsné blízkosti řek objevují. To také představuje možnou ucpávku koryta a rozlití řek při zvýšeném průtoku."

Povodňová komise se rovněž zabývala aktuální situací na vodním díle Mostiště. Po rekonstrukci hráze, která zde probíhala před šesti lety, je nádrž velmi důkladně zabezpečená proti mimořádným událostem. "Monitoring hráze probíhá automaticky i osobně, s trvalým připojením na centrální dispečink. Jde o zabezpečení, které je v České republice standardem a v Evropě spíše výjimkou," pochvaloval si starosta.

Nahoru
Caught at shutdown