Velké Meziříčí a okolí získá důkladnou ochranu před povodněmi

starosta 009  kopieDo dvou let budou mít obyvatelé Velkého Meziříčí a okolních obcí podstatně klidnější spánek, alespoň pokud se povodní týká.  

Začne totiž sloužit digitální povodňový plán s výstražným systémem a přímo ve městě vyrostou ochranné protipovodňové zdi.

Na digitální povodňový plán a výstražný systém získalo město v červenci dotaci od ministerstva životního prostředí ve výši 11,3 milionů korun. "Znamená to podstatně přesnější a rychlejší systém varování obyvatel, napojený na digitální povodňový plán ČR a povodňový systém POVIS. Lidé budou před velkou vodou varováni včas a v rozsahu, jaký odpovídá skutečnému nebezpečí," popsal novinku starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

"Projekt řeší ochranu před opakovanými povodněmi ve Velkém Meziříčí včetně jeho místních částí, tedy v Mostištích, Olší nad Oslavou, Lhotkách, Kúskách, Dolních Radslavicích, Hrbově a Svařenově a v obcích Baliny, Bory, Černá, Křižanov, Měřín, Meziříčko, Stránecká Zhoř, Uhřínov," vypočítala Eva Křivská z odboru životního prostředí velkomeziříčské radnice.

Součástí budování digitálního povodňového plánu je instalace nového digitálního bezdrátového rozhlasu pro výstražný a varovný systém k omezování rizik povodní ve všech uvedených obcích. Další dílčí částí projektu budou třeba i informační tabule výstražného systému pro neslyšící, srážkoměry, hladinoměry a sirény.

Digitální povodňový plán je doplňkem připravovaných protipovodňových opatření ve městě. Jejich budování chystá Povodí Moravy pro nejbližší měsíce, v současné době už skončilo výběrové řízení na dodavatele. 

Nahoru
Caught at shutdown