Zastupitelé se sešli nad dlouhodobějšími plány

radnice 1Odpadové hospodářství či koncepční řešení školství.

To byla některá témata neformálního pracovního setkání členů velkomeziříčského zastupitelstva, které tento týden proběhlo na radnici.

"Zastupitele jsem svolal i v těchto horkých dnech, protože jsme potřebovali důkladně prodebatovat názory na věci, na které není v běžném zastupitelském kolotoči prostor. Nechtěli jsme dojít k nějakým jednoznačným závěrům, spíše si navzájem říci, co si o dlouhodobějších a strategičtějších plánech myslíme," popsal setkání starosta Radovan Necid.

Zastupitelé debatovali například o likvidaci odpadů z domácností a s tím souvisejícími poplatky pro obyvatele. Poplatek za uložení tuny odpadu na skládku se totiž podle nové zákonné úpravy může zvýšit ze současných 500 korun až na 1200 korun v roce 2014 a dále se bude každoročně zvedat o stokorunu. S tím také souvisí výše poplatku za likvidaci odpadů na obyvatele. "Zaznívaly různé názory, ale nějaký jednotný většinový hlas jsem neslyšel. Stávající poplatek totiž již nyní nepokrývá částku, kterou město za likvidaci odpadů svých obyvatel platí a úklid města. Část zastupitelů se domnívá, že bychom si všichni měli připlatit, část je pro spíše symbolické nebo žádné zvýšení. Já osobně si myslím, že obce ani stát nemají v současné době moc právo žádat po lidech vyšší daně a poplatky. V tom bych se s ministrem financí Kalouskem neshodnul. Ještě se k tomuto tématu musíme vrátit," řekl Radovan Necid.

Zastupitelé také diskutovali o školství ve městě, s důrazem na předškolní zařízení. "Prosazuji myšlenku, že Velké Meziříčí by mělo těm, kteří k nám dojíždí za prací, nabídnout i možnost dát své děti do školky přímo v našem městě. To by ovšem znamenalo posílení počtu míst ve školkách. Tento záměr mám dlouhodobě a sleduji tím další cíl - zabránit vylidňování města," řekl starosta Necid.

Část diskuse zastupitelé věnovali také městské správě bytů, jejímu hospodaření, budoucnosti a také neplatičům, resp. dlužníkům nejenom nájemného v městských bytech, ale také v nebytových prostorách.

Nahoru
Caught at shutdown