Radnice hledá rozšíření turistické nabídky

kaplička sv. AnnyKaplička sv. Anny se zázračnou studánkou, Království mezi řekami v údolích Oslavy a Balinky a vyhlídka na město.

To jsou tři nová místa pro turisty, o kterých uvažuje velkomeziříčská radnice. Informoval o tom starosta Radovan Necid.

"Nejjednodušší je upravení okolí kapličky. Ta je sama o sobě velmi hezkou malou sakrální stavbou s kouzelným příběhem, který se k ní váže," řekl starosta. Kaplička svaté Anny stojí poblíž oblíbené vyhlídky Tři kříže a v minulosti přímo pod ní bývala studánka se zázračnou vodou. Lidem prý pomáhala s očními obtížemi. Voda ze studánky podle legendy pomohla od úporných bolestí břicha i císaři Josefu II., který byl ve Velkém Meziříčí na návštěvě u své dvorní dámy Eleonory Lichtenšteinové.

Rozsáhlejším záměrem je Království mezi řekami. "Na tuto myšlenku mne přivedli sami obyvatelé města. Nesměřským i Balinským údolím totiž vedou hezké cesty, včetně naučné stezky. Mí spoluobčané si ovšem posteskli nad tím, jak jsou cesty zarostlé a brání tak ve výhledu na krásnou krajinu údolí. To samozřejmě napravíme a rovnou jsme dohodli i s Povodím Moravy, že na vhodných místech otevřeme i průhledy na řeku. Povrchy samotných cest, zejména v Balinském údolí, srovnáme a upravíme," plánuje starosta s tím, že to je teprve začátek. "Chtěli bychom v údolích zřídit i několik zastavení s nějakými většími plastikami, které by se vztahovaly k pověstem a minulosti našeho města. To si ovšem žádá důkladnější přípravu a pečlivou úvahu nad financováním. Nicméně naše muzeum dnes už pracuje na koncepci celého záměru," prozradil starosta Necid.

Třetím záměrem je vyhlídka na město z odpočívadla na dálnici. "Sem se dá dostat nejen z dálnice, ale i přímo z města. Místo je vhodné, úpravy by byly minimální. V podstatě jen upravení povrchu a instalace malého zábradlí. Trochu jsme ovšem narazili na nepříliš vstřícný postoj Ředitelství silnic a dálnic, kterým plocha patří. Faktem je, že konkrétní důvod, proč by měli našemu úmyslu bránit, snad ani neexistuje, takže budeme jednat dál," řekl starosta Radovan Necid.

Pokud se všechny tří záměry podaří uskutečnit, město by získalo velmi atraktivní místa pro návštěvníky i samotné obyvatele. "Jde mi o to, abychom hlavně my sami Velkomeziříčáci měli kam zajít na procházku a abychom naše město i jeho okolí měli upravené," shrnul starosta.

Nahoru
Caught at shutdown