Letopisná komise nedoporučila přejmenování ulic Havlovým jménem

Výstřižek

Velkomeziříčská letopisná komise nedoporučila městské radě a zastupitelstvu, aby některou z ulic pojmenovali po prvním porevolučním prezidentovi Václavu Havlovi.

"Několik lidí se na mne obrátilo se žádostí pojmenovat Náměstí či nějakou ulici po prezidentu Havlovi. Tuto možnost posoudila letopisná komise, která své stanovisko zdůvodnila ve třech bodech. Přijdou mi logické. Tím nejvážnějším důvodem je podle mne fakt, že taková ulice by pravděpodobně byla nová, to znamená na okraji města a to by bylo osobnosti formátu Václava Havla nedůstojné," popsal stanovisko komise starosta Radovan Necid.

Druhým důvodem je to, že Velké Meziříčí, pokud pojmenuje ulici po nějaké osobnosti, dodržuje úzkostlivě úzus, aby ona osobnost měla s městem nějakou vazbu. Václav Havel ve městě vlastně nikdy oficiálně nebyl. "Třetím důvodem je to, že ve Velkém Meziříčí nepojmenováváme ulice po politicích. Pokud bychom udělali v případě Václava Havla výjimku, určitě bychom pak neměli zapomenout na prezidenta Svobodu, který měl k našemu městu rozhodně blíže a to nejen geograficky," řekl Necid.

Letopisná komise je poradním orgánem městské rady a je složená z místních osobností, které mají z povahy svého povolání či zájmu blízko k historii a místopisu města a okolí.

Nahoru
Caught at shutdown