Starostové plánují společný postup proti kamionům

100 4608

Starostové obcí na silnici II/602 se setkají začátkem října ve Velkém Meziříčí, aby prodiskutovali možnost společného postupu proti kamionům, které kvůli mýtu zaplavují ulice jejich měst a obcí. Informoval o tom starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid, který schůzku inicioval.

 

"Zejména tranzitní kamiony, které objíždí po silnici 602 dálnici kvůli mýtu, jsou našim obyvatelům trnem v oku," řekl starosta Necid. Krajská silnice 602 totiž v úseku Jihlava – Brno vede paralelně s dálnicí D1 a umožňuje tak nákladním autům vyhnout se mýtným branám. "Subjektivně všichni vnímáme, že se počet kamionů v našich obcích zvýšil zejména poté, co stát mýto dvakrát v posledních dvou letech zdražil. Chceme mít ale ověřená fakta, nikoliv jen pocity. Proto Velké Meziříčí zadá odborný výzkum frekvence dopravy, který umožní srovnání," uvedl Radovan Necid.

Podle něj má tato situace několik řešení. "Absolutně nejhorší je rozšíření mýta na silnice nižších tříd. To by totiž znamenalo nejen zdražení přepravovaného zboží, a tedy skrytou daň, ale zejména znevýhodnění místních dopravců proti konkurenci regionů, kde mýto nebude," vysvětlil starosta Radovan Necid.

Dalším řešením je dynamické vážení kamionů, které zvažuje Plzeňský kraj. "Nejjednodušší a nejúčinnější je prostý zákaz vjezdu tranzitní dopravy do obcí tak, jak to zkouší obce v Plzeňském kraji. Tam se to osvědčilo, předpokládá to ale opravdové partnerství mezi obcemi a krajskou samosprávou. Proto se chceme s kolegy starosty bavit o společném postupu. Jednotlivě jsme na kraji dosud neuspěli, současné vedení to totiž nepovažuje za vážný problém, přestože kamiony ničí krajskou silnici," řekl Necid a uzavřel: "Věřím, že společné postupy a ověřená čísla s průzkumu dodají našim argumentům potřebnou váhu."

Nahoru
Caught at shutdown