Městská správa bytů bude zrušena

radnice 1Městská správa bytů (MSB), coby příspěvková organizace města Velké Meziříčí, do konce roku zanikne.

Správu bytového a nebytového fondu města bude zajišťovat nový odbor správy majetku a bytů, který bude na městském úřadě zřízen k 1. lednu 2013.

Impulzem pro reorganizaci městské správy bytů byly materiály z finančního odboru, z kanceláře tajemníka či z vedení samotné MSB. Konkrétně analýza vedoucí finančního odboru Pavly Pólové vyčíslila nehospodárnost současného způsobu správy bytového a nebytového fondu města. „Ztrácíme 400 tisíc ročně na takzvané obstaravatelské odměně, a to je dost peněz. Za volební období je to 1,6 milionu korun," předložil starosta Radovan Necid zastupitelům na jejich jednání 18. září a dodal, že model správy skrze příspěvkovou organizaci města funguje snad jen ve Velkém Meziříčí. „Jinde to mají buď pod městem, tedy městským úřadem, a nebo zřizují smlouvy s dodavateli, se subdodavateli, realitními kancelářemi, které městu tuto správu obstarávají," dodal ještě starosta s tím, že druhou cestou Velkomeziříčští jít nechtějí. Podle návrhu pracovní skupiny, která problematiku reorganizace či zrušení MSB řešila, je výhodnější variantou převedení celé agendy na odbor správy majetku a bytů. „Finanční výbor doporučuje přijetí," podotkl jeho předseda František Bradáč a zastupitelé s tím souhlasili. Pod nově vzniklý odbor bude začleněno i majetkoprávní oddělení, které bylo kdysi dočasně převedeno pod stavební odbor, a v současné době pod ním setrvává již osm let. Nový odbor bude podřízen přímo tajemníkovi úřadu.

Krom nehospodárnosti stávající správy bytového a nebytového fondu ve vlastnictví města byly dalšími argumenty, které hovořily pro zrušení MSB, i některé praktické důvody. Díky fungování správy pod městským úřadem dojde například ke sjednocení softwaru pro evidenci nájemného. Ten je u stávající MSB nevyhovující a dle analýzy finančního odboru vyvolává potřebu neproduktivní práce účetní. Účetnictví od prvního ledna bude provádět finanční odbor, stejně jako i vymáhání pohledávek, takže bude vše sjednoceno.

Martina Strnadová, týdeník Velkomeziříčsko

Nahoru
Caught at shutdown