Lidé si stěžují na vadnou kanalizaci

kanalizace20mirova20obcaneŠpatná kanalizace a kvůli tomu zatopené domy po deštích trápí obyvatele ulice Mírová ve Velkém Meziříčí.

Přišli si proto stěžovat na jednání zastupitelstva města 18. září a požadovat nápravu.

„Poprvé jsme byli vytopeni dešťovou vodou rok po nastěhování, to se opakovalo po dvou třech letech, a v posledních deseti letech jsme vytopeni dvakrát třikrát do roka. Teď podvakrát to bylo i znečištěnou vodou z domovní kanalizace," uvedla problém jedna z obyvatelek postižené lokality Marie Špačková a dodala, že naposled v květnu to už byl vrchol, „umíte si představit, když vám močka zaplaví dům do dvaceti centimetrů? Máme zničené zdi, dlažby... nikdo se tam nepřišel podívat a nic se neděje."

„Ono se děje," reagoval starosta Radovan Necid a popsal, že v této době je již hotovo posouzení celého stavu, tedy generel kanalizací a vodovodů. Ten ukázal slabá místa v odvodnění ve městě, z nichž jedno je právě na Mírové. „Takže to budeme řešit. Už je zadaná i projektová dokumentace, chceme to vysoutěžit tak, abychom se na jaře příštího roku do toho mohli pustit," ujistil přítomné občany. Poté vedoucí odboru výstavby městského úřadu Antonín Kozina popsal navržený způsob řešení. Investorem akce bude svaz vodovodů a kanalizací, město na ni bude přispívat svým podílem.

„Při zkoumání se prokázalo, že ne všichni mají správně udělané přípojky, takže při realizaci nové kanalizace to bude vyžadovat i zásah majitelů nemovitostí," upozornil ještě A. Kozina obyvatele na další problém, totiž že s vysokou pravděpodobností bude nutno provést i úpravy na jejich přípojkách, protože se tam míchá dešťová a splašková voda.

Martina Strnadová, týdeník Velkomeziříčsko

Nahoru
Caught at shutdown