Stavba protipovodňové ochrany byla zahájena

PPO20zahajeni20merici[1Přípravné i zemní práce na stavbě protipovodňové ochrany Velkého Meziříčí začaly.

Po desetileté snaze Velkomeziříčských zajistit ochranu města před povodněmi, jež přinášejí řeky Balinka a Oslava, konečně došlo na skutky. Dnes bude v patnáct hodin na náměstí symbolicky poklepán základní kámen stavby.

Protipovodňová opatření, jež zahrnují stavbu zdí, provizorní hrazení, rekonstrukci Jeřábkova jezu a likvidaci jiného, zvýšení kapacity obou toků či úpravy na objektech stávající infrastruktury jako jsou například lávky a most, mají ochránit Velké Meziříčí před stoletými průtoky na obou řekách. Dotknou se koryta Balinky v délce zhruba 1,4 kilometru a téměř dvoukilometrového úseku Oslavy. Jejich realizace vyjde na 170 milionů korun bez daně, což pokryje dotace z ministerstva zemědělství. Zhotovitelem stavby je sdružení firem PPO Velké Meziříčí, jehož členy jsou společnosti Hochtief CZ a Metrostav. Stavba má být hotova do konce roku 2013.

„Čas na realizaci je velice krátký, o to intenzivnější budou informace o průběhu stavby z naší strany směrem k občanům, protože pokud jsou lidé dostatečně informováni, poté k problematice přistupují jinak," přislíbil za investora Radim Světlík, generální ředitel Povodí Moravy (PMO). Stavba protipovodňové ochrany bude probíhat na rozlehlém a vysoce exponovaném území, což nebude nijak jednoduché. „Můžeme odkopat jenom to, co zvládneme zabezpečit," podotkl ještě Světlík. Harmonogram stavby tak bude podle něj průběžně upravován dle aktuálních klimatických podmínek. Může být zima s velkým množstvím sněhu, který bude rychle tát. Práce tak budou probíhat v souladu s havarijním povodňovým plánem.

Více čtěte v tištěném týdeníku Velkomeziříčsko ze dne 14. listopadu.

Martina Strnadová, týdeník Velkomeziříčsko

Základní informace o stavbě PPO Velké Meziříčí

Zahájení akce: listopad 2012

Náklady: 170 milionů Kč bez DPH

Investor: Povodí Moravy, s. p.

Financování: Program MZe – Podpora prevence před povodněmi, II. etapa

Zhotovitel: sdružení firem Hochtief CZ, a. s. (vedoucí účastník), a Metrostav, a. s.

Předpokládaný termín ukončení: konec roku 2013

PPO zahrnují: úpravy koryt řek Balinky a Oslavy, úpravy mostních objektů, výústí kanalizační sítě, vybudování ochranných zídek či zvýšení dosavadních nábřežních zdí podél obou koryt, úpravu Jeřábkova jezu na vakový, zrušení jezu a přeložení mostu v areálu nkt cables

Fotogalerie

Nahoru
Caught at shutdown