Starosta se chce vrátit do práce na přelomu roku

starosta 009  kopie

Zeptali jsme se starosty Velkého Meziříčí Radovana Necida, kterého 29. 9. 2012 postihla cévní mozková příhoda, jak pokračuje jeho rekonvalescence a kdy plánuje návrat do práce.

Jaká je Vaše aktuální rekonvalescence?

Mám za sebou čtyři týdny logopedické rehabilitace na brněnské odborné klinice, z toho poslední dva týdny velmi intenzivní a ještě jeden mě čeká. To znamená, že mne učí znovu vyslovovat některá slova. Můj úraz totiž způsobil, že neumím (nebo spíš neuměl jsem), vyslovit nějaká slova, která jsem ale znal. Jakoby pusa zapomněla ty pohyby, jestli se vyjadřuji jasně. Rehabilitace spočívá ve speciálních cvičeních výslovnosti a spoustě domácích úkolů, takže jsem se trochu vrátil do školní lavice.


Jak pokračuje léčba a jak se cítíte?

Na logopedii budu dojíždět už jen tento týden a pak mám domluveny jen občasné konzultace. Domnívám se, že v Brně vědí, co dělají: zatímco ještě před třemi týdny jsem měl problém s běžným provozním dorozuměním, dnes už snadno zvládám i složitější rozhovory a zadrhnu se jen tehdy, kdy se snažím mluvit rychle. Zúčastnil jsem se třeba ustavujícího jednání krajského zastupitelstva bez jakýchkoliv komplikací.


Nenudíte se doma?

Doma se nenudím, protože ani moc doma nejsem. Každý den jsem několik hodin na klinice. Z Brna navíc dostávám poměrně velké množství domácích úkolů a mám silnou motivaci obnovit svoji řeč co nejrychleji. Zaměstnává mne také radniční elektronická pošta a denní konzultace s kolegy z radnice, kteří si už zvykli mi volat.


Kdy plánujete návrat do práce?

Pokud vše půjde stejným tempem jako dosud, předpokládám, že někdy na přelomu roku se už budu práci na radnici věnovat naplno.

Záleží ovšem na tom, jak tempo mého uzdravování posoudí lékaři. Tento týden mi končí rehabilitace na klinice a pak už se budu postupně do běžného pracovního tempa vracet. Postupně znamená, že nejdříve k návštěvám radnice využiji denní vycházkové bloky, které mám v rámci neschopenky, později budu objem času na radnici zvyšovat. Co se týká samotného řízení města, je mi dnes velkou oporou pan místostarosta Komínek. Nejenom že zvládá chod radnice – tedy obrazně řečeno práci za dva, ale snaží se mi poskytnout i maximum informací tak, abych mohl podle svých možností k chodu města říci své i já. Ukázalo se, že právě v takových nestandardních situacích se lidé projevují skutečně, jací jsou. Pan místostarosta je dobrý kolega a dobrý spolupracovník. Také kolegové z městské rady potvrdili, že jsou schopným týmem a v neposlední řadě se projevilo dobré nastavení chodu radnice pod vedením nového tajemníka.

Změníte něco po návratu do práce?

Nemám moc co měnit. Nejsem typický politik, sám sebe vidím spíš jako manažera. To znamená, že řeším problémy tak, jak přijdou a zároveň se snažím plnit dlouhodobé cíle. To se nezmění. Jen se budu snažit víc času věnovat sportu a odpočinku.

Iva Horká, týdeník Velkomeziříčsko

Nahoru
Caught at shutdown