Poplatek za popelnice zatím nezdraží

Lenka Pekov 2Poplatek za odpad zůstává pro obyvatele Velkého Meziříčí nadále stejný jako dosud.

To znamená, že i po prvním lednu 2013 zaplatí 500 korun za osobu na kalendářní rok.

Velkomeziříčští zastupitelé v úterý 13. listopadu schválili obecně závaznou vyhlášku města o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Učinili tak na základě novelizace příslušného zákona o místním poplatku za odpady, která přinesla změny.

Rozšířila okruh poplatníků o cizince s trvalým i přechodným pobytem, o azylanty a o vlastníky rodinných domů a bytů, v nichž nejsou hlášeny k trvalému pobytu žádné osoby. Navíc novelizace přináší i zvýšení horní hranice sazby dvousložkového poplatku. V něm první složka je pevně dána částkou 250 korun, již obec nemusí zdůvodňovat. Druhá složka, která vychází ze skutečných nákladů obce na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu za předchozí kalendářní rok, nyní nově může jít až na maximální hranici 750 korun. „Podle výpočtu vycházejícího ze skutečných nákladů na svoz odpadů v našem městě v roce 2011 může ta druhá složka poplatku činit maximálně 508 korun," informovala zastupitele Vilma Drápelová, právnička městského úřadu. Po sečtení obou složek by tedy město mohlo po občanech požadovat až 758 korun. „Bavili jsme se o této vyhlášce se zastupiteli už v létě, zda poplatek navyšovat či nenavyšovat," uvedl místostarosta Josef Komínek s tím, že asi dva zastupitelé byli tehdy pro zvýšení ceny na 720 korun, dva chtěli ponechat stávající částku, jeden mínil poplatek zcela zrušit a většina se jich přikláněla ke zdražení na 600 korun. „Shodli jsme se pak s radními, že než zdražit o stovku, ponecháme poplatek stejný i pro příští rok a občany tak víc zatěžovat nebudeme," dodal místostarosta. Rada města tedy prozatím nedoporučila zvyšovat poplatek za komunální odpad a zastupitelé na jejich doporučení dali.

Zastupitelstvo města souhlasilo i s vymezením osob, které jsou od poplatku za odpad osvobozeny. K těm, stávajícím, jimž byl poplatek promíjen i dosud (osoby sice hlášené k trvalému pobytu na území města, ale dlouhodobě se zde nezdržují, dále skupiny osob dle určitých sociálních aspektů, jako jsou senioři v domově pro seniory, či osoby s těžkým zdravotním postižením) nově přibyli cizinci s přechodným pobytem a azylem a také osoby, které vlastní prázdné byty. Takové totiž ve všech stávajících registrech lze jen velmi těžko dohledat.

Martina Strnadová

Nahoru
Caught at shutdown