Vychází nová kniha o městě

KnihaPublikace o městě s prostým názvem Velké Meziříčí, jejž doplňuje podtitul Pozvání k návštěvě, je na světě.

První možnost koupit si ji třeba jako vánoční dárek budou mít lidé při tradičním rozsvěcení adventních světýlek na velkomeziříčském náměstí v neděli 2. prosince 2012 od 16.45. V tu dobu bude navíc ve vestibulu radnice probíhat i společná autogramiáda autorů fotografií i textů publikace.

Sedm fotografů a dvě autorky textů, všichni z Velkého Meziříčí, se podíleli na tvorbě knihy o městě. Jsou to Antonín Dvořák, Antonín Havlát, Josef Kašpar, Michal Koudelík, Pavel Pavelka, Zdeněk Procházka a Jiří Trojan, kteří poskytli své snímky. Texty napsaly Marie Ripperová a Ivana Vaňková.

Záměrem bylo vytvořit a vydat obrazovou publikaci, která zachytí město v současnosti. Primárně je určena návštěvníkům Velkého Meziříčí, které pozve k bližšímu poznání města, představí jim jeho krásy. Ale zajímavá bude jistě i pro místní, jimž ukáže některá méně známá zákoutí, nabídne neotřelé pohledy na dominanty města.

Obrazová část v publikaci převládá. Na 132 stranách najdou čtenáři asi 109 fotografií. To je zhruba desetina z celkového počtu snímků, které dodali městem oslovení fotografové. Ti měli při výběru svých fotek v podstatě volnou ruku, omezeni byli pouze počtem kusů a tím, že záběr musí být současný. Ostatní – barevnost, formát, motiv atd. – bylo na nich. Z více než tisícovky snímků pak bez ohledu na jejich autora vybírala ty nejlepší do knihy pracovní skupina složená z výtvarníků, či lidí s výtvarným citem.

Oproti městem naposled vydané knize Velké Meziříčí v zrcadle dějin o vývoji města, jeho historii, která stála hlavně na textech, má nová publikace zcela jiný záběr. Důraz je kladen spíš na obraz, ale to neznamená, že text je jen nějakým jeho doplňkem. Stojí samostatně. Cílem publikace nebylo napsat text k fotografiím ani vybrat snímky podle textu. „Přínos knihy krom obrazového vjemu je v tom, že text je pojat netradičně, není to suché povídání o Velkém Meziříčí, ale forma dialogu dvou lidí, kteří se vzájemně obohacují informacemi o městě, ať už jeho historii nebo současnosti," přiblížil vedoucí odboru školství velkomeziříčské radnice Pavel Stupka s tím, že povídání není dlouhé, ale je natolik šťavnaté, že stojí za to si je přečíst. Pro zahraniční návštěvy v knize nechybí ani anglická a německá verze textu.

Kniha vychází nákladem tisíc kusů, z nějž větší část půjde do prodeje a díl zůstane městu k propagaci. Má téměř čtvercový formát 21×22,5 cm. Prodávat se bude za 230 korun.

Martina Strnadová

Foto: archiv MěÚ

Nahoru
Caught at shutdown