Radní doporučí zastupitelstvu neodvolat se proti soudnímu rozhodnutí o vlastnictví mostu

vysoky most1

Velkomeziříčská městská rada doporučí zastupitelstvu, aby se město neodvolávalo proti listopadovému rozhodnutí Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou o vlastníkovi mostu u městské skládky. Po jednání rady o tom informoval starosta Radovan Necid.

Soud určil vlastníkem mostu, který je kulturní památkou, právě město. Jde přitom o danajský dar, protože je most v mimořádně špatném stavu. Vysoký most, zvaný též Loupežnický, stojí na pozemcích státu a obce Petráveč. Radní zvažovali, že se proti soudnímu rozhodnutí město odvolá. Po debatě převládl opačný názor. "Radní byli proti odvolání zejména z toho důvodu, že se nejasnosti okolo mostu táhnou už řadu let a unikátní památka více a více chátrá. Odvolání by jenom prodlužovalo agónii o další roky a neřešilo by stav mostu. I kdybychom s odvoláním uspěli, odvolá se pravděpodobně Petráveč a celé se to bude opakovat," vysvětlil starosta Radovan Necid s tím, že město teď bude hledat způsob, jak chátrání alespoň zastavit. "Každý, kdo v poslední době viděl most zblízka, potvrdí, že radniční kasa desetitisícového města nestačí na jeho obnovu. A to ani v případě, že bychom věnovali veškeré příjmy na opravy kulturních památek, kterých máme ve městě hodně," říká smutně starosta a dodává: "Vůbec neočekávám, že by nám stát, který nás do této situace v podstatě dostal, sebeméně pomohl."

Pokud se zastupitelstvo rozhodne doporučení rady vyslyšet a město se tedy proti rozsudku neodvolá, plánuje starosta postupné kroky k záchraně mostu. První krokem je podle Radovana Necida vytvoření pracovní skupiny odborníků a členů zastupitelstva, která by se problémem mostu intenzivně zabývala. Měla by najít řešení, včetně alespoň rámcových návrhů na jeho financování. "Je jasné, že se s opravami nezačne ani zítra a ani příští měsíc či za půl roku. Důležité je však alespoň začít a postupovat po jednotlivých krocích. Teď je například nutné odstranění těch náletových dřevin, které mostem prorůstají. Začít musíme také důkladným statickým posouzením stavu památky. Pokusíme se také prověřit dotací z Kraje Vysočina. Chci poprosit naše místní odborníky, aby se s plnou vážností touto situací zabývali. Věřím, že jim bude osud mostu ležet na srdci. Podobných stavebních rarit nakonec v našem městě moc nemáme," uzavřel starosta Necid.

Vysoký, zvaný též Loupežnický most je technickou kulturní památkou. Postavil jej údajně v roce 1593 stavitel Antonín Vlach za 8000 zlatých jako součást císařské silnice z Jihlavy do Brna. Ve své době byl nejvyšším mostem v Čechách a na Moravě. Svému účelu přestal most sloužit v roce 1937, kdy byla silnice Jihlava - Brno (dnešní II/602) přeložena o kus severněji. V polovině osmdesátých let navíc v údolí vznikla městská skládka a most je dnes prakticky její součástí.

Vysoký most

Nahoru
Caught at shutdown