Vážení spoluobčané, obyvatelé Velkého Meziříčí, milí sousedé.

starosta 011 – kopie

Uplynulý rok bych mohl s trochou nadsázky nazvat stabilizačním. Byl to už druhý rok práce současné městské rady a zastupitelstva. Zatímco v tom prvním roce jsme se především snažili otevřít radnici veřejnosti, tedy zprůhlednit hospodaření, co nejvíce zpřehlednit veřejné zakázky a ušetřit tak městské peníze, v tom druhém roce už nám zbyl čas i síly na dlouhodobější práci. Zastupitelům a radním se například podařilo spolu s Povodím Moravy konečně začít s výstavbou protipovodňových opatření. Je dokončená velká rekonstrukce čistírny odpadních vod a ve městě a v Mostištích vrcholí práce na opravách kanalizace. Dále se povedlo oživit spolupráci s partnerskými městy v zahraničí, nebo vytvořit úspěšný festival Velkomeziříčské kulturní léto. Mimořádné úsilí také věnovali snaze nezvyšovat finanční zátěž obyvatel města. I proto zůstal například poplatek za likvidaci domovních odpadků ve stejné výši. To se nepovedlo v žádném městě široko daleko.

Tím se dostávám k roku 2013. Právě likvidace odpadu je jedním z nejvážnějších úkolů, který před námi stojí. Naše skládka odpadků nemá nekonečnou kapacitu. Tempem, jakým se dnes naplňuje, skončí její životnost ještě v tomto desetiletí. Vybudovat skládku novou je nejen finančně nemožné, ale hlavně zákony České republiky zakázané. Podle mého názoru také likvidační pro přírodu a technologicky předpotopní. Proto musíme dát přednost modernímu, ekologickému zpracování odpadu.

To znamená recyklovat vše, co lze znovu využít, kompostovat organický odpad a ten zbytek využít na výrobu tepla a elektrické energie v takzvané spalovně. Na skládku pak ukládat jen to, co nejde popsanými způsoby zpracovat. Tento způsob nakládání s odpadem je nejen moderní a šetrný k našemu životnímu prostředí, ale také ekonomicky výhodný pro nás všechny. Město ušetří a může si tak dovolit nezvyšovat poplatky za odvoz odpadu i do budoucna.

Osobně jsem zastáncem tohoto řešení a chci je prosazovat. Zároveň ale vím, že na takzvaný Integrovaný systém likvidace odpadu na Vysočině nelze čekat. Proto jsem už předběžně jednal se spalovnou v Brně a jsme dohodnuti na možnostech spolupráce. Jednoduše řečeno: Brno má o nákup našich odpadů zájem a lze tedy jednat o uzavření smlouvy. Pro nás to však znamená vybudovat takzvané překladiště. Jako nejvhodnější místo se stále jeví areál skládky, je zde však problém s vlastnictvím pozemků. Toto všechno, tedy pevná a výhodná smlouva s Brnem, překladiště a účast na vysočinském projektu likvidace odpadu je podle mého názoru tím nejvážnějším, co bude v nadcházejícím roce radnice řešit. Pokud totiž budeme postupovat správně a moudře, vyřešíme náš problém s odpadky na desetiletí dopředu a navíc uspoříme desítky milionů korun. Tím myslím nejen radniční kasu, ale hlavně každého z nás, obyvatel našeho města.

Druhou oblastí, které se chci letos osobně věnovat, je doprava a speciálně problematická kamionová tranzitní doprava. Byl to můj cíl už v krajských volbách. Jde o to, že kvůli nesmyslně nastavenému mýtu na dálnici D1 zahraniční kamiony dálnici objíždí a působí problémy nejen v našem městě, ale prakticky ve všech obcích, které na objízdné trase (tedy na silnici 602) leží. Chtěl jsem už na podzim vytvořit neformální společenství takto postižených obcí a s příslušnými zodpovědnými institucemi, tedy krajem, ředitelstvím silnic a ministerstvem dopravy, začít problém řešit. Těsně před zahájením celé akce však přišla moje nemoc a věc se tak zdržela. Proto chci svůj záměr oživit co nejrychleji, tedy na začátku letošního roku. Situace je navíc o něco příznivější, stal jsem se členem krajského zastupitelstva a krajské dopravní komise a mám tudíž daleko přímější přístup ke všem, kteří na kraji za dopravu odpovídají.

Třetí důležitou věcí jsou úspory nejen energií. Již v roce 2012 jsme změnami smluv s dodavateli plynu a elektřiny a společnými centrálními nákupy ušetřili několik milionů korun. Letos bych chtěl přidat ještě elektronické sledování spotřeby a softwarové řízení hospodaření s energiemi pro radnici a její příspěvkové organizace. To by znamenalo úsporu další ve výši asi 10%. Tedy dalších milionů.

Vážení spoluobčané, milí sousedé. Nechci však svoji novoroční promluvu omezit jen na takový suchý výčet plánů a čísel. Chci vám v neposlední řadě připomenout, v jak hezkém městě žijeme. Víte, měl jsem od začátku podzimu čas si Velké Meziříčí opravdu pořádně prohlédnout. Lékaři mi totiž předepsali dlouhé a klidné vycházky. Chodil jsem tedy po ulicích i okolí našeho města a důkladně se rozhlížel. Oživil jsem si pohledy na fasády měšťanských domů v centru, podivoval jsem se ve zbytcích uliček židovského ghetta a žasnul jsem nad tím, kolik nejrůznějších stromů a keřů a malých i větších zelených ploch v našem městě máme. Viděl jsem na každém kroku neuvěřitelnou práci nás všech, obyvatel Velkého Meziříčí a úsilí, které zvelebování a zkrášlování našeho domova věnujeme. Inspirovalo mne to k celé řadě námětů na drobná vylepšení a jakési zpohodlnění každodenního života a chci je postupně představit.

Milí sousedé, naše město je krásné, bezpečné a bohaté. Nemáme se vůbec za co stydět, takové jsme je totiž zdědili po předchozích generacích a ještě lepší jej odevzdáme svým dětem. Prosím, nezapomínejme na to v té záplavě nepěkností, co na nás záměrně každý den o nás samotných a našem národě lijí noviny a televize, které vlastní zahraniční obří koncerny. Jsme dobří občané dobrého národa se skvělou historií a slibnou budoucností. Jsme Meziříčáci a Moravané nebo chcete-li Češi, občané České republiky.

Nahoru
Caught at shutdown