Velkomeziříčské zastupitele čeká důležité rozhodování o rozhledně

KOL3f2f15 rozhledna valmez bmpNad záměrem stavby rozhledny na Fajtově kopci nad Velkým Meziříčím se mimořádně sejde zastupitelstvo města.

Bude diskutovat o tom, zda změnit původní záměr, aby investorem, tedy žadatelem o evropskou dotaci bylo samo město a nikoliv místní SKI klub.

Diskuse je vyvolána na základě vyjádření ROP Jihovýchod (orgánu, který o poskytnutí dotace rozhoduje) k předběžné žádosti. Tam totiž zaznělo, že kvůli takzvané veřejné podpoře na tento záměr nemůže výše dotace přesáhnout 40 procent celkových nákladů stavby.

Velkomeziříčští přitom počítali s tím, že evropské peníze pokryjí 85 procent nákladů. Jestliže má tedy rozhledna stát zhruba deset milionů korun, kalkulovalo město s vlastními náklady asi 1700 tisíc korun. Po vyjádření ROP Jihovýchod by tak náklady města přesáhly 6 milionů.

Změnu záměru už projednala rada města a zastupitelstvu ji doporučila. SKI klub jako žadatel může získat až 60 procent dotace a zbylých čtyřicet by se opět dělilo mezi město a klub. Protože ten je zároveň plátce DPH, dá se kalkulovat i s touto úsporou, naopak odpadnou další výdaje s údržbou a provozním zajištěním rozhledny.

Rada města na základě této kalkulace doporučila zastupitelstvu zrušit usnesení z května 2012 o žadatelství - investorství města a zároveň uzavřít se SKI klubem partnerskou smlouvu. V té se definuje nejen ochota města spolupodílet se na financování rozhledny, ale zejména maximální výše takového spolupodílnictví. Zároveň je garantováno, že město v tomto případě bude mít své zástupce v komisi pro výběr zhotovitele stavby," popsal závěry městské rady starosta Radovan Necid. 

Nahoru
Caught at shutdown