Oslavy konce roku ve Velkém Meziříčí byly klidnější

oslavy 21 20110503 1787731713Pozornost, kterou složky IZS a vedení města věnovaly letošnímu Silvestru, na velkomeziříčském náměstí, se vyplatila.

Oproti loňským incidentům, kdy i tekla krev a došlo ke škodám na majetku občanů i města, se letos spontánní akce obešla bez výraznějších problémů.

Nejvážnější problém způsobil převržený tubus pyrotechniky, který vystřeloval rachejtle do davu. Ten však velmi rychle zlikvidovali hasiči. Strážníci zaznamenali i několik drobnějších rvaček, které ale opět účinně zarazili hned v zárodku. Zdravotníci do nemocnice také odvezli jednu silně opilou sedmnáctiletou dívku. To jsou ale všechny problémy, které se na Náměstí během silvestrovské noci objevily.

Jako "jeden z klidnějších" zhodnotil Silvestr 2012 ve Velkém Meziříčí vedoucí obvodního oddělení Policie ČR Přemysl Bdinka. Podle ředitele Technických služeb Jaroslava Mynáře byl na Náměstí nejmenší nepořádek za poslední roky. Přesto zaměstnanci z přistavených kontejnerů odvezli 840 kilogramů odpadků, 200 kilogramů skleněných střepů a dalších 180 kilogramů nejrůznějších odpadků ještě smetli přímo z chodníků a silnice. Velitel dobrovolných hasičů Miroslav Jágrik označil Silvestr 2012 také jako poklidný s výjimkou incidentů s převrženým tubusem petard.

Na oslavy Silvestra 2012 dohlíželo ve Velkém Meziříčí šest strážníků, čtyři policisté, hasiči a zdravotníci a dále také šest zaměstnanců technických služeb. "Tuto příkladnou spolupráci jsme dohodli dlouhodobě dopředu s tím, že jsme nechtěli oslavy nijak organizovat a nijak na ně přehnaně dohlížet. V našem městě se totiž přirozeně vyvinula spontánní tradice společné oslavy na Náměstí, bez nějakého řízení či dirigování a já osobně to považuji za velmi dobré. Po loňských nepěkných zkušenostech jsme ale přistoupili k jakémusi "dohledu zpovzdálí" a zdá se, že to je dobrá cesta. Nezaznamenal jsem jedinou stížnost a věřím, že by to v takovémto duchu tedy mohlo fungovat i do budoucna," popsal starosta Radovan Necid a dodal: "Všem těm, kteří se na našem zkušebním dohledu- úklidu-pomoci podíleli, tedy strážníkům, policistům, záchranářům, hasičům i pracovníků technických služeb, patří můj velký a upřímný dík."

Po vyhodnocení současných zkušeností bude město ještě uvažovat o tom, zda by nějakým způsobem nevyhradilo pro odpalování pyrotechniky bezpečný prostor, či nebezpečnější kategorie rachejtlí na Náměstí omezilo. "Jsou to ovšem jen úvahy a budeme o tom ještě důkladně mluvit se složkami IZS i radou a zastupitelstvem. Znovu opakuji, že se město nechce dostat do role omezovače, zakazovače či regulátora a pokud se tak stane, tak jen v opravdu nejnutnější míře," uzavřel Necid.  

Nahoru
Caught at shutdown