Studenty čekají i kurzy přežití v přírodě

imagesZhruba třicítka mladých lidí ze sedmi evropských států se bude v srpnu ve Velkém Meziříčí učit správným postupům při krizových situacích.

Projekt Leaders 4 safety, který organizuje velkomeziříčská radnice, je součástí postupně obnovované spolupráce s partnerskými městy.

Schválila jej rada města a teď, na konci ledna, se s projektem město pokusí získat dotaci z evropského programu „Mládež v akci“.

"Účastníci kurzu, pokud projekt dotaci získá, absolvují pod vedením profesionálních záchranářů přípravu v poskytování první pomoci. Přímo ve Velkém Meziříčí je čeká seznámení s pravidly přežití při povodních, větrných smrštích a dalších živelných pohromách," přiblížil obsah projektu vedoucí odboru správních věcí velkomeziříčské radnice Josef Švec, který je iniciátorem a autorem celé akce.

V Jaderné elektrárně Dukovany budou studenti cvičit postup při jaderné havárii, včetně konkrétních případů, inspirovaných Černobylem či Fukušimou. V Moravském krasu je čeká jeskyňářské cvičení a trénink přežití ve volné přírodě. Součástí celého kurzu jsou také cvičení v prezentačních dovednostech.

"Cílem kurzu je všestranná příprava mladých lidí na krizové situace. Jde zejména o ty, kteří se volnočasově věnují práci s dětmi," doplnil starosta Radovan Necid.

Účast svých studentů už potvrdili z partnerského chorvatského Tisna, dále s polské Wroclavi, maďarského Szekesfehervaru, španěslkého Alcala la Real. Radnice čeká ještě na vyjádření gymnázia z německého Weilheimu a italské Modeny. 

Nahoru
Caught at shutdown