Město pořídí strážníkům defibrilátor

defVelkomeziříčští strážníci dostanou přístroj pro automatickou externí defibrilaci (AED).

Rozhodla o tom rada města s tím, že defibrilátor bude k dispozici i pro pořádání kulturních a společenských akcí, u kterých městská policie nebude asistovat.

"Přístroj v hodnotě několika málo desítek tisíc korun zachraňuje lidské životy. Umožňuje totiž resuscitaci srdce i poučeným laikům, nebo laikům s telefonickou asistencí ze záchranky. Je rozhodující v okamžicích do příjezdu odborné pomoci," vysvětlil postoj rady města starosta Radovan Necid.

Defibrilátory jsou samozřejmou součástí vybavení sanitek. Automatický defibrilátor je zkonstruován tak, že s ním mohou manipulovat i nelékaři. "Stejný přístroj bychom chtěli pořídit i pro naše posádky," přidal se starosta velkomeziříčských dobrovolných hasičů a radní města Miroslav Jágrik. 

Nákup defibrilátoru vyplynul z dlouhodobé debaty a zlepšování bezpečnostní situace ve městě. Jeho pořízení radnici doporučil i primář velkomeziříčského stanoviště Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina MUDr. Milan Korsa.

"Už v roce 2011 jsme spolu s okolními obcemi přispěli záchrance na nákup mobilního přístroje pro masáž srdce. Záchranáři uvádí, že pomohl nejméně v deseti případech. Externí defibrilátor pro naše strážníky bude pokračováním tohoto trendu," uzavřel Radovan Necid. 

Nahoru
Caught at shutdown