Kam se starými bateriemi? Do papírového "sýra"

odp

V každé české domácnosti se právě teď povaluje průměrně deset použitých baterií, celkem je to nějakých 38 milionů kusů. Co s tím?

Třídění odpadu má usnadnit rozšiřující se síť sběrných kontejnerů a s nimi také designové krabice z papíru. Malé na doma, větší do obchodů.


Návrh krabice, jejíž vrchní část připomíná děravý ementál, získal cenu v kategorii obalový design v reklamní soutěži Zlatá pecka.


Třídění odpadů jde zatím dobře: Česká republika už v roce 2011 splnila kvótu Evropské unie pro sběr vybitých baterií, kterou členské státy EU musely podle směrnice dodržet v roce 2012. Do roku 2016 se má tento ukazatel zvýšit z 25 na 45 procent.
Ecocheese je unikátní projekt společnosti ECOBAT, jehož základní myšlenkou je, aby se třídění vybitých baterií, stejně jako třídění skla, plastů a papíru, stalo součástí moderního životního stylu každého z nás, aby tak ČR dosáhla cílů EU, které jsou zaměřeny především na ochranu životního prostředí.


Krabičky Ecocheese S, které jsou určeny pro domácnost, si můžete vyzvednout na pokladně MěÚ Velké Meziříčí, na hlavní budově radnice, např. při platbě poplatku za komunální odpad. Krabičky jsou pro Vás ZDARMA. Naplněnou krabičku můžete potom vysypat do sběrných nádob v elektro obchodech, také v prodejnách Billa, do červených kontejnerů na elektroodpad (otvor na baterie) a na MěÚ Velké Meziříčí – nová budova radnice, odbor životního prostředí, do E-boxu v přízemí.


Zkuste to, uvidíte, že shromažďování baterií do sběrného boxu Ecocheese je jednoduché a brzy se tento zvyk stane součástí Vašeho každodenního života. Navracením baterií ke zpětnému odběru chráníme nejen životní prostředí, ale i nás samotné.


Více informací na www.ecocheese.cz


MěÚ Velké Meziříčí, odbor ŽP, Bc. Oplatková

Nahoru
Caught at shutdown