Velké Meziříčí vystaví své výdaje i příjmy na web

grafChcete přesně vědět, kolik stála oprava chodníku ve vaší ulici?

Komu a kolik radnice zaplatila za nákup elektroniky? Ve Velkém Meziříčí se to brzy dozvíte přímo z vaší pohovky. Město připravuje takzvaný klikací rozpočet na svém webu. Informoval o tom starosta Radovan Necid s tím, že lidé by měli najít výdaje města, včetně faktur.


"Jde o jeden z vrcholů mé koncepce otevřené radnice. Zatím se nám podařilo zpřístupnit komunikaci s úřadem i samosprávou prostřednictvím veřejných debat, webových chatů, rozšíření pracovní doby a podobně. Teď chci naprosto otevřít hospodaření města do té míry, aby byly údaje opravdu on-line. To znamená, že klikací rozpočet bude aktuální a odpovídající skutečnému stavu hospodaření. Jinak řečeno, údaje bude automaticky čerpat z účetnictví města," vysvětlil starosta.

Připravovaný klikací rozpočet je webová aplikace napojená na účetnický software. Lidé nejprve uvidí celkové příjmy a výdaje, v dalších vrstvách pak členěné do kapitol, pak do jednotlivých projektů a akcí až ke konkrétní faktuře. V každém okamžiku by měli mít možnost porovnat skutečnost s plánem, který vždy před začátkem roku schvaluje zastupitelstvo.

"To je užitečné nejen pro veřejnost, ale i pro zastupitele, radní a úřad. Vždy tak budou moci vše snadno kontrolovat a ověřit," plánuje starosta.

O tom jak bude nakonec aplikace vypadat, dnes jednají městští informatici, starosta a vedoucí finančního odboru s firmou, která dodává redakční systém radničního webu a s dodavatelem účetnického software. "Tyto konzultace probíhají proto, abychom našli způsob, kdy by se opravdu všechny údaje načítaly v co nejvyšší míře automaticky. Chceme ušetřit co nejvice lidské práce a také předejít lidským chybám," řekl starosta Necid a dodal: "Byl bych rád, kdyby se nám podařilo klikací rozpočet spustit ještě v tomto pololetí."

Nahoru
Caught at shutdown