Web města soutěží o Zlatý erb, nově obsahuje digitální kroniky

webJeště do 25. února mohou lidé podpořit velkomeziříčské webové stránky hlasováním v soutěži Zlatý erb na zlatyerb.obce.cz.

Velké Meziříčí se letos o přízeň veřejnosti i odborné poroty uchází nejen se svými oficiálními stránkami mestovm.cz, ale v kategorii aplikací soutěží se službami Chat se starostou, Mobilní verze webu a Oficiální městský e-shop.

"Na rozvoj elektronických služeb klademe v tomto volebním období velký důraz, protože postupná elektronizace celé řady agend města je nejen pohodlná pro občany-klienty, ale zejména velmi významně přispívá k transparentnosti veřejné správy," vysvětlil starosta Radovan Necid.

K většímu komfortu pro každého, kdo se zajímá o historii města, mají pomoci i digitalizované městské kroniky, které jsou přístupné na stránkách mestovm.cz. "Lidé zde najdou naskenované kroniky od roku 1927, tedy od doby, kdy byla povinnost vést kroniku obcím uložena zákonem. Listování naskenovanými stránkami je uživatelsky příjemné, aplikace umožňuje i tvorbu vlastních záložek pro lepší orientaci," popsal novou službu starosta Radovan Necid. Aplikace mimo jiné umožňuje přiblížení textu, zobrazení náhledů jednotlivých stránek a také stažení kroniky ve formátu pdf do počítače uživatele.

Skenování kronik pro město zajistil krajský úřad, který má příslušnou technologii a obcím ji v rámci testování jednorázově nabídl zdarma. Stránky pak prošla městská právnička, aby začernila citlivé osobní údaje. Prostředí pro prohlížení kronik na webu dodala firma, která se o městský web stará. "Celá akce tak přišla na zhruba osm tisíc korun, řekl starosta Necid.

Ten spolu s místostarostou Josefem Komínkem v pondělí podepsal aktuální uzavřenou kroniku (2006-2010) a na web se tak dostala celá novodobá historie Velkého Meziříčí z pohledu oficiálních kronikářů.

kronika1

Nahoru
Caught at shutdown