Radnice hospodaří dobře, rada rozdělila přebytek

r khRada rozhodovala, jak naloží s loňským přebytkem a co konkrétně doporučí zastupitelům.

Jsou to příjemné starosti. Přebytek hospodaření za rok 2012 totiž vykázal 75 milionů a po odečtu vypořádání hospodářské činnosti, po odečtu některých neprofinancovaných akcí a nevyčerpaných dotací a z rezerv místních částí zbývá k dispozici 39 milionů. Část peněz půjde k doplnění rezervy a druhá, podstatná část peněz jde na investiční akce města, především do dopravy a do školství.

 

Dobrý výsledek ovlivnil úspory provozních výdajů a tlak na snižování cen z otevřených veřejných zakázek.  „Je to způsobeno konzervativním a obezřetným sestavováním rozpočtu a řekl bych, až restriktivním hospodařením v běžném roce. Šetříme, soutěžíme, obracíme každou korunu," vysvětluje starosta Radovan Necid.

 

Nejvyšší investice jsou již tradičně výstavba a opravy vodovodů a kanalizací za více než deset milionů, nezbytné je dotěsnit skládku komunálního odpadu, opravit chlazení na zimním stadionu. Slibně vypadá dotace ze Státního fondu životního prostředí na dokončení sběrného dvora v areálu nových Technických služeb, kterou je nutno předfinancovat.

 

„Chtěli bychom realizovat co nejvíc akcí a odbor financí doporučil další dva zdroje. Fond pronajatého majetku Technických služeb a Fond rozvoje bydlení,“ říká starosta.  „Ve Fondu majetku Technických služeb je více než pět milionů a chtěli bychom je použít na dotěsnění skládky. Chceme také zapojit Fond rozvoje bydlení, kde zbývají dva miliony a použít ho třeba na zateplení a opravu střechy na základní škole na Sokolovské,“ dodal Necid.

 

Město se pokusí ještě jednou uspět s dotací na zateplení školek na ulici Čechova a na Sokolovská, chce postavit novou okružní křižovatku na ulici Oslavická a nezanedbává ani základní školy. Zbyde i na opravy chodníků a cest. Rada doporučuje vyčlenit dva a půl milionu na výkupy pozemků a začít vykupovat pozemky pro čtvrtou, poslední část velkého obchvatu města a pozemky pro průmyslovou zónu v Jidáškách. „Myslíme na zaměstnanost. Budeme-li velký obchvat, vznikne vedle nová průmyslová zóna Křenice, spolupracujeme také s obcí Petráveč a chceme rozšířit průmyslovou zónu v Jidáškách. Každého podnikatele zajímá, kde postaví svoji novou firmu. Město zajímá každá pracovní síla navíc,“ zamyslel se starosta.

 

Rada také navrhla a doporučila zastupitelstvu rozdělit  dotace neziskových organizací, pravidelné žádosti o dotace a rozpočet místních částí.

Nahoru
Caught at shutdown