Budoucnost kultury ve Velkém Meziříčí

4734-2Od r. 2012 do r. 2015 provádí Katedra kulturologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze ve Velkém Meziříčí projekt „Vytvoření a ověření systému evaluace veřejných kulturních služeb".

 Cílem je navrhnout a prakticky vyzkoušet různé možnosti zjišťování a vyhodnocování přínosů kultury rozvoji města a jeho obyvatelům. Ty by měly poskytnout vedení města vodítko a nástroje pro rozhodování o podpoře kulturních organizací a kulturních akcí.

V loňském roce proběhly v rámci projektu výzkumy obyvatel, školní mládeže a organizací i jednotlivých lidí působících aktivně v kultuře. Výzkumy přinesly poznatky, s nimiž se mohli zájemci seznámit na veřejné prezentaci 10. ledna. Materiál k prezentaci bude také dostupný na webových stránkách města www.mestovm.cz/.

Podle výsledků výzkumu mají obyvatelé Velkého Meziříčí zájem o rozmanité oblasti kultury, včetně okrajových. Tomu odpovídá poměrně vysoká účast na akcích i velmi specifických, jako jsou Concentus Moraviae nebo Filozofický festival. Za přínosné pro město přitom považují pořádání těchto akcí i lidé, kteří se jich sami neúčastní.

Kulturní zařízení ve městě považují obyvatelé za celkově poměrně dobré, ale někteří, zejména mladší, je hodnotí spíše negativně. Častějším návštěvám kulturních akcí brání lidem (kromě obvykle uváděných nedostatku času, rodinných povinnosti a financí) především nedostatečná nebo nevyhovující nabídka, a to hlavně mladším a vzdělanějším. Zlepšení nabídky a modernizace kulturních zařízení i jejich vybavení by také nejvíce (kromě snížení vstupného) mohlo pomoci vyšší návštěvnosti.

Nevyhovující možnosti kulturního vyžití jsou významným důvodem odstěhování obyvatel, kteří nejsou rozhodnuti, že by ve Velkém Meziříčí chtěli zůstat. Prvořadým důvodem pro odstěhování je pro ně sice nedostatečná nabídka vyhovující práce, ale kulturní vyžití je spolu s možnostmi sportování a vybaveností města obchody a službami na druhém místě. Největší roli přitom hraje u nejmladších lidí do 34 let.

Postojům obyvatel odpovídají názory lidí, kteří ve městě působí aktivně v oblasti kultury. Za klíčové problémy, které by se měly řešit, považují zlepšení prostorových možností a vybavení (vedle rekonstrukce Jupiter clubu např. rozšíření prostor městské knihovny, řešení vytápění prostor muzea umožňující prodloužení sezóny nebo vytvoření prostor pro důstojnou prezentaci výtvarného umění). Za důležité považují také rozšíření a aktualizaci nabídky v některých oblastech kultury, včetně zlepšení nabídky kulturních akcí pro mládež, a využití historických objektů ve městě a atraktivních památek v blízkosti.

Navíc navrhují rozšíření hodnocení kulturních služeb o to, co přinášejí obyvatelům a jak přispívají k rozvoji města.

Výsledky výzkumu byly mimo jiné využity v návrhu prvních praktických kroků k zajištění kvalitních kulturních služeb ve městě. Mezi nimi jsou například zachování stávajícího systému podpory kultury prostřednictvím Městských organizací, zvýšení přitažlivosti akcí nebo pomoc při získávání grantů či dotací z jiných než vlastních prostředků města. Ale také investiční akce, ať již aktuální, zejména rekonstrukce Jupiter clubu, nebo dlouhodobé, jejichž uskutečnění závisí na finančních možnostech, jako např. digitalizace kina, rozšíření depozitáře Muzea a vybudování nástavby knihovny. Tento návrh schválila Rada města 30. ledna letošního roku.

Na základě vyhodnocení průběhu a výsledků realizace budou navržená opatření na konci roku aktualizována a případně doplněna o další. S tím, co se povedlo uskutečnit, a s nově navrženými opatřeními budou obyvatelé Velkého Meziříčí seznámeni na veřejné prezentaci v závěru letošního nebo začátkem příštího roku.


pptNAKI 2012 Prezentace 1 - Velké Meziříčí.ppt

Ondřej Hubáček

Prezentaci zpracovala katedra kulturologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Praha pro potřeby průzkumu.

Nahoru
Caught at shutdown