Strážníci mají vybavení pro resuscitaci srdce

5040V průběhu dubna budou míst velkomeziříčští strážníci k dispozici přístroj pro automatickou externí defibrilaci.

Budou tak moci účinněji přispět k záchraně lidských životů v rámci celého Integrovaného záchranného systému.

„V první linii je povolána posádka zdravotnických záchranářů ze stanice Velké Meziříčí. V případě její nedostupnosti bude ve druhé řadě nasazena velkomeziříčská profesionální jednotka hasičů, která je rovněž vybavena defibrilátorem. Ve třetí vlně by zasahovali se svým defibrilátorem strážníci,“ popsal profesionální postup velitel velkomeziříčských hasičů Jiří Doležal.

Defibrilátor, který budou mít strážníci k dispozici, je zkonstruován tak, že s ním mohou manipulovat i nelékaři. Přístroj sám obsluhu pokyny na displeji navede. Jeho pořízení přišlo městskou kasu na 51 tisíc korun.

„Věříme, že stále lepší technické vybavení pomáhá zlepšovat bezpečnostní situaci ve městě,“ řekl velkomeziříčský starosta Radovan Necid a dodal: „Prvním školením na obsluhu přístroje, které zajistí dodavatel, projdou strážníci, pracovnice IC a zaměstnanci technických služeb, kteří zodpovídají za provoz sportovišť.

Ve druhém sledu školení by se měli s přístrojem seznámit i lidé ze všech sportovních oddílů a podobně.“ Podle starosty bude činnost defibrilátoru a práce s ním i vhodnou součástí pravidelných kurzů první pomoci, které Integrovaný záchranný systém pořádá pro školy. 

Nahoru
Caught at shutdown