Opravy městských silnic po zimě začnou v dubnu, kraj také slíbil opravit silnici 602

2012- upkMěsto začne s rozsáhlejšími jarními opravami místních komunikací hned, jak přestane mrznout.

Několik míst už přitom místní technické služby opravily v teplejších dnech v lednu a na začátku března.

„Technologií studené obalované směsi jsme už část výtluků opravili, padlo asi pět tun materiálu,“ řekl ředitel technických služeb Jaroslav Mynář. Letošní zima byl přitom podle něj delší a na údržbu náročnější než ta loňská, proto bude více stát i běžná zimní údržba – prohrnování a posyp.

„Město si tento fakt uvědomuje a na údržbu komunikací přidáme více peněz. Chodníková komise pak doporučí, kam půjdou, jenže ještě sněží,“ doplnil starosta Radovan Necid. Městské zastupitelstvo na doporučení rady tento týden schválilo pro letošek na opravy silnic a chodníků (i na výstavbu nových úseků) částku 2,5 milionu korun s tím, že další peníze bude přidávat, pokud na jiných investicích ušetří. „Vzhledem k tomu, že úspora oproti rozpočtu je téměř u každé veřejné zakázky města, předpokládám, že díky rozhodnutí zastupitelstva půjde na opravy silnic letos peněz víc než loni. Už teď je skoro jisté, že do konce týdne jsme uspořili 1,5 milionu korun na jiné zakázce, které můžeme na tento účel věnujeme,“ prohlásil starosta Necid.

Nejproblematičtější silnicí ve městě je ovšem momentálně krajská 602. Ta dlouhodobě volá po celkové opravě a letos po zimě jsou výmoly a výtluky neúnosné. „Zhruba na polovině území města jsou na této silnici díry, zejména úseky u křižovatek nutí řidiče ke krkolomnému uhýbání,“ popsal starosta Radovan Necid.

Souvislé opravy se ale letos tato silnice nedočká. Kraj, jako její vlastník, připravuje rozsáhlejší práce. Ty ovšem znamenají nejen získání evropské dotace z Regionálního operačního programu, ale také koordinaci s Vodárenskou akciovou společností, která na Karlově potřebuje nejprve opravit víc než půl kilometr kanalizace. V této souvislosti se městu podařilo přesvědčit kraj, aby zároveň s plánovanou opravou silnice vybudoval na odbočce směrem na Radslavice kruhový objezd. Právě od této křižovatky až k poště kraj opraví silnici a nasvětlí přechody, město opraví chodníky a autobusové zálivy, dva také přidá. „Nicméně příprava projektu pro dotaci a koordinace s VAS znamenají, že celková oprava silnice 602 proběhne pravděpodobně až v roce 2014,“ říká Radovan Necid, který je také členem krajského zastupitelstva a dodává: „Letos kraj silnici opraví pouze místními záplatami. Ředitel krajských silničářů mi řekl, že začnou v dubnu, jakmile to klimatické podmínky umožní a hlavní tahy, mezi které silnice 602 patří, by prý chtěli dokončit před letními prázdninami.“

Pozitivnější zpráva přišla z krajského úřadu ohledně silnice z Velkého Meziříčí do Dolních Heřmanic a Tasova. Tamní starostové opakovaně kraj žádali o její opravu. „Na minulém jednání krajské dopravní komise zaznělo, že je letos možné opravit alespoň úsek z Velkého Meziříčí do Petrávče. Nebyl to ještě sice závazný slib, ale předpokládám, že tomu tak opravdu bude,“ doplnil Radovan Necid.   

O jaké silnice ve Velkém Meziříčí se stará kraj:
- Silnice č. 602 v celém úseku, to znamená Jihlavská, Hornoměstská, Novosady, Sokolovská, Karlov
- Silnice č. 360, tedy K Novému nádraží a nový obchvat, pak Vrchovecká směrem na Mostiště
- Uhřínovská
- Silnice č. 392, směrem na Petráveč tedy Františkov


O ostatní komunikace na území Velkého Meziříčí se stará město.

Nahoru
Caught at shutdown