Kabeláři by chtěli vlastní učně

draka1Zaměstnanosti ve Velkém Meziříčí by prospěl obor kabelář v místním středním školství.

S vedením firmy Draka Kabely se na tom shodla městská rada.

Radní navštívili tento týden jednoho z největších zaměstnavatelů ve městě. „Chtěli jsme se s firmou už delší dobu potkat a zjistit, v jaké je situaci. V minulosti zaměstnávala asi 800 lidí, dnes 260 a navíc loni došlo ke změně vlastníka. Samozřejmě, že město zaměstnavatel takovéhoto významu zajímá,“ vysvětlil důvody návštěvy starosta Radovan Necid.

Podle starosty má existence velké kabelářské firmy ve městě velký význam, a to nejen kvůli historii výroby kabelů ve Velkém Meziříčí. „Polovina zaměstnanců je vyučená, další velká část má středoškolské vzdělání a osm procent zaměstnanců jsou vysokoškoláci. To znamená, že struktura vzdělání zaměstnanců je i vzhledem k situaci ve školství v našem regionu velmi příznivá,“ řekl starosta Necid a dodal: „Další důležitou informací je, že ve firmě pracuje třetina lidí, kteří Draku zakládali a dalších čtyřicet procent lidí je zde déle než šest let. Jde tedy o zkušené a stabilní zaměstnance.“

Nejdůležitější informací, kterou se radní v podniku dozvěděli, bylo přání vedení společnosti obnovit výuku kabelářů ve Velkém Meziříčí. „Je přirozené, že zaměstnavatel myslí na další generaci svých zaměstnanců. Přání firmy Draka proto radní podporují. Navíc je to další ze způsobů, jak zmírnit dopady nezaměstnanosti. Pokusím se tento nápad tlumočit kraji a pokusím se pro něj hlavně získat na kraji podporu,“ slíbil Radovan Necid. 

  

Holandská firma Draka Kabely s.r.o. byla založena v roce 1994 holandským vlastníkem Draka Holding. O rok později ve Velkém Meziříčí postavili výrobní areál a na začátku roku 1996 spustili výrobu s prvními zaměstnanci. Firma se zabývá zejména výrobou kabelů a kabelových svazků pro průmysl. Od roku 2011 je vlastníkem firmy italská společnost Prysmian Group, obchodní značka Draka Kabely zůstala zachována.

draka2draka3

Nahoru
Caught at shutdown