Místní části Velkého Meziříčí trápí především zastaralé kanalizace

rm

Velkomeziříčská rada města už potřetí navštívila všechny místní části města. S komisemi pro místní správu se dohodla, že prioritou pro příští období bude výstavba dětských hřišť a řešení kanalizací.

"Od začátku volebního období navštěvujeme místní části každý rok. Letos jsme tak zde byli už potřetí," řekl starosta Radovan Necid a na adresu místních částí dodal: "Vždy, když sem přijedeme, vidíme něco opraveného, nebo nově vybudovaného. Komise jsou aktivní a o své místní části se hodně dobře starají. Navíc jsou to vesnice, takže lidem není zatěžko spoustu prací pro svoji obec udělat svépomocí a zadarmo. Dobře je to vidět na školách a školkách, které jsou téměř ve všech místních částech velmi dobře udržované a opravené."

Největším problémem prakticky všech místních částí je kanalizace. Kromě Mostišť, kde byla rekonstrukce součástí velkého evropského projektu, jsou všude kanalizace zastaralé a chybí i čištění odpadních vod. "Tento problém budeme muset řešit v dohledné době, protože časem by hrozily i pokuty," vysvětlil starosta. Rada města se proto s komisemi pro místní správu dohodla, že postupně připraví záměry rekonstrukce kanalizací a místní části budou na tento problém pamatovat i ve svých rozpočtech. "Město zatím nechalo zpracovat odborné posouzení stavu kanalizací, včetně prohlídek kamerou," popsal Radovan Necid.

Radní se s komisemi dohodli i na přípravě budování dětských hřišť. Ta pro své nejmenší chtějí všechny místní části. "Připravíme pozemky a projekty tak, abychom byli připraveni na okamžik, kdy se objeví nějaký dotační titul, který se bude pro dětská hřiště nabízet," řekl Radovan Necid.

Velké Meziříčí má čtyři místní části, které tvoří sedm obcí. Mostiště, Olší nad Oslavou, Hrbov, Svařenov, Lhotky, Kúsky a Dolní Radslavice. Hrbov a Svařenov a Lhotky, Kúsky a Radslavice mají společné komise pro místní správu. Město svým místním částem poskytuje provozní peníze na základě počtu jejich obyvatel. "Je to nastavené tak, aby si naše místní části přišly na obdobné peníze, jako samostatné obce," doplnil starosta Radovan Necid a dodal: "Kromě pravidelného setkávání komisí s městskou radou uvažuji o tom, že bych připravil sérii veřejných debat se starostou pro všechny obyvatele v místních částech."

Nahoru
Caught at shutdown