Lidé ve Velkém Meziříčí budou moci připomínkovat Bílou knihu dopravy

5187

Bílá kniha dopravy, tedy seznam nejdůležitějších dopravních problémů ve městě, budou moci obyvatelé města poprvé vidět na pravidelné diskusi se starostou 2. května. Zároveň budou moci k tomuto strategickému dokumentu přidat své připomínky a další podněty.

"Jde zatím o pracovní verzi dokumentu, která má za sebou první dvě kola debat v radě města a na pracovním semináři zastupitelů. Všechny připomínky politiků jsme zapracovali a teď nás čeká debata s veřejností," popisuje starosta Radovan Necid. Rada města i zastupitelé se nad dokumentem sešli dvakrát, vždy za přítomnosti expertů z dopravního inspektorátu. "Ti nám přispěli velmi dobrými odbornými radami. Doporučili nám například, abychom některé úpravy, třeba kruhové křižovatky, nejprve provizorně a vratně vybudovali pro zkušební provoz, abychom mohli sledovat, zda se taková úprava na dopravě nějak pozitivně odrazí," řekl starosta.

Bílou knihu dopravy se radnice rozhodla vydat proto, aby měla k dispozici jakýsi seznam toho, co je třeba ve městě postupně udělat, aby se dopravní situace zlepšila. Dokument má dvě části. V první z nich jsou opravy a stavby na krajských silnicích. Prakticky všechny nejdůležitější dopravní tepny města jsou totiž krajské silnice, včetně páteřní průjezdní ulice Hornoměstská, resp. Novosady a Karlov. Veškeré dopravní změny v této části jsou tedy v režii kraje, město může pouze připravit co nejlepší podmínky (případný výkup pozemků, součinnost při opravách inženýrských sítí pod povrchem apod.), nebo se snažit změny s krajem vyjednat.

Druhá část Bílé knihy dopravy obsahuje změny na městském majetku, tedy na silnicích ve vlastnictví Velkého Meziříčí.

Všechny problémy jsou popsány včetně navrhovaného řešení (někdy i v několika variantách) a samozřejmě hrubého odhadu finančních nároků. "Při navrhování Bílé knihy dopravy bylo naším záměrem především shromáždit klíčové dopravní problémy města do jednoho souhrnného dokumentu. Chtěli jsme jej napsat velmi srozumitelně, tak, aby se v něm vyznal skutečně každý a nejen dopravní experti, jak tomu v takových případech bývá. Hlavním kritériem pro zařazení té které akce do dokumentu bylo také to, aby její uskutečnění pozitivně ovlivnilo dopravní situaci na skutečně velkém území města. To znamená, že drobné opravy a lokální problémy se do knihy nedostaly, protože ty řeší radnice průběžně v rámci běžného rozpočtu," vysvětlil starosta Necid.

Souběžně s veřejností připomínkuje Bílou knihu dopravy ještě Bezpečností komise rady města. "Tu jsme požádali, aby na popisované problémy a jejich řešení nahlížela především z hlediska své kompetence, tedy bezpečnosti řidičů, chodců a vůbec obyvatel a návštěvníků našeho města. Tento pohled totiž považujeme za mimořádně cenný a neopominutelný," řekl Radovan Necid.  

Jakmile proběhnou popisovaná dvě kola připomínek, radnice Bílou knihu dopravy vydá. "Půjde o elektronickou publikaci ve formátu pdf, včetně fotografií a ilustrací, kterou dáme do konce května k dispozici na webové stránky města k volnému stažení," uzavřel starosta Necid. 

Nahoru
Caught at shutdown