Výzva velitele hasičské stanice Velké Meziříčí k obyvatelům města

Výstřižek h

Na základě událostí v nedávné minulosti považuji za nutné vyzvat širokou veřejnost, aby v případě vzniku mimořádné události nezůstávala lhostejná, nepodceňovala možná rizika a při zjištění čehokoliv podezřelého ihned volala na tísňovou linku 150.

Jedná se v první řadě o nálezy neznámých předmětů a to buď v podobě neznámého prášku volně rozsypaného, případně v obálce, volně pohozených neznámých tablet, neznámých kapalin, úniku plynů, výbušnin atd. Může jít o absolutně neškodnou, ale také o velmi nebezpečnou látku ať už toxickou, jedovatou, nervově paralytickou, radioaktivní atd.

V poslední době profesionální jednotka hasičů z Velkého Meziříčí zasahovala několikrát u nálezu neznámého prášku v obálce, dále při nálezu neznámých tablet, kapaliny neznámého původu rozlité do městské kanalizace vytékající do rybníka apod. Zásah je prováděn ve speciálních oblecích, následně jsou odebírány vzorky, které okamžitě putují na rozbor do laboratoře. Na základě rozborů se dále rozhoduje o dalším průběhu zásahu.

Běžný obyvatel, který nevlastní žádné ochranné prostředky se manipulací s neznámým předmětem vystavuje sám možnému velkému ohrožení. Proto vyzývám všechny obyvatele, aby v případě nálezu jakéhokoliv podezřelého předmětu opustili nejbližší prostor místa nálezu a nebáli se okamžitě skutečnost ohlásit na tel. číslo 150, nebo 112.  Zásahová jednotka hasičů je k provedení zásahu patřičně vybavena a je tu pro Vás, aby kdykoliv zajistila ochranu Vašeho zdraví a majetku.

npor. Jiří Doležal

Nahoru
Caught at shutdown