Město pravděpodobně získá letos o 14 milionů více

Josef Kašpar (2)Velkomeziříčská městská kasa bude na konci letošního roku pravděpodobně o 14 milionů bohatší, než předpokládá její stávající rozpočet.

Vyplývá to z analýzy vývoje rozpočtových příjmů, kterou nechala zpracovat rada města.

"Chtěli jsme zejména vědět, jaký je skutečný dopad novely zákona o rozpočtovém určení daní," vysvětluje zadání analýzy starosta Radovan Necid. Podle něj už při přípravě rozpočtu radnice i zastupitelstvo postupovali spíše opatrněji a připravili se na horší čísla, než slibovalo ministerstvo financí. "Díky této opatrnosti dnes můžeme být příjemně překvapeni," řekl starosta s tím, že finální výsledek bude samozřejmě jasný až na konci roku.

Z analýzy mimo jiné vyplývá, že slibovaný příjem ministerstvem financí zhruba 19 milionů korun, který město mělo díky novele o RUD získat, nebude pravdou. Součástí nových pravidel je totiž také to, že města přijdou o dotaci na výkon státní správy ve školství a o platby od obcí, jejichž žáci navštěvují školy ve městě. Pro Velké Meziříčí to znamená, že místo ministerstvem spočítaných 19 milionů jde o částku o pět milionů korun nižší.

"Znovu opakuji, že jde o předpoklady, ke kterým jsme dospěli na základě vývoje příjmů rozpočtu za první čtyři měsíce letošního roku. Skutečnost poznáme v prosinci a tehdy bude také zastupitelstvo a rada rozhodovat, co s případným přebytkem uděláme. Je ale jasné, že se nám peníze navíc budou hodit, protože ve městě je pořád co dělat," uzavřel starosta Necid.

Nahoru
Caught at shutdown