Zastavte se u nás, zve vlak Velkého Meziříčí

P1030413 IVlak v barvách města Velké Meziříčí již od 21. května 2013 jezdí po železniční trati.

Slavnostně však bude představen a pokřtěn až v sobotu 8. června 2013 na velkomeziříčském nádraží, kam v rámci prezentační jízdy Vysočinou dorazí od Havlíčkova Brodu ve 14.57. Po pětapadesátiminutovém setrvání ve stanici pak bude v 15.52 pokračovat do Křižanova. Svézt se může každý.

Šest měst Kraje Vysočina – Velké Meziříčí, Jihlava, Náměšť nad Oslavou, Jaroměřice nad Rokytnou, Chotěboř a Bystřice nad Pernštejnem – bude mít na kolejích „svoje" motorové vozy ČD – RegioSpidery. To znamená, že vozy budou jezdit v běžném provozu nejen v okolí města, ale i na jiných tratích kraje po dobu tří let s reklamními polepy na bočnicích vozů. Budou vlastně jezdící pozvánkou k návštěvě daných měst. Vůz Velkého Meziříčí je červenobílý a nechybí na něm znak města, webová adresa, obrys zámku, dálničního mostu a kostela spolu s lyžařem a cyklistou a také text: Zastavte se u nás.

„Výsledný návrh byl vybrán z 15 variant, které zpracoval grafik, kde byl kladen důraz na dodržení barev města s pozváním k návštěvě s aktivním trávením volného času," popsal vedoucí odboru školství a kultury městského úřadu Pavel Stupka a dodal, „»náš vůz« s označením 841 002 byl polepen jako první a od pátku 17. 5. je nasazen do provozu. Na naší trati se objevil poprvé v úterý 21. května, ačkoli původně měl přijet až na slavnostní představení 8. června."

Bude křest vlaku, soutěže i drezína


Slavnostnímu programu představení vlaků na velkomeziříčském nádraží bude předcházet start jejich prezentační jízdy Vysočinou 8. června v 9.15 ve stanici Havlíčkův Brod. Poté první konvoj, v němž pojede vlak s reklamou Velkého Meziříčí, zastaví v 10.12 v Chotěboři, poté ve 12.29 v Bystřici nad Pernštejnem a konečně ve 14.57 ve Velkém Meziříčí.

Během celé jízdy se o zábavu cestujících postarají animátoři a hudebníci. Na zdejším nádraží vlak přivítají fanfáry žáků základní umělecké školy. Poté bude motorový vůz symbolicky předán starostovi města Radovanu Necidovi a pokřtěn. Na nástupišti bude pro děti připraven skákací hrad. Krom toho se zabaví soutěžemi s Křemílkem a Vochomůrkou, jež připraví dům dětí a mládeže. „Podařilo se zajistit i historickou automobilovou drezínu Tatra, která byla u nás také při oslavách v roce 2008," doplnil P. Stupka. Drezínou se děti budou moci svézt po stanici.

Motorové vozy RegioSpider byly zakoupeny Českými drahami v loňském roce s přispěním prostředků Evropské unie pro Kraj Vysočina a Liberecký kraj. Vlaky polepené propagací měst se nyní v České republice objevují poprvé. Až dosud nosily na svých vozech komerční reklamy.

Martina Strnadová

Nahoru
Caught at shutdown