Necid: Společný nákup energií pro domácnosti považuji za užitečnou věc

starosta web 024Město uvažuje o společném nákupu elektřiny a plynu pro domácnosti i podniky ve Velkém Meziříčí.

Účelem je dosáhnout nižších cen. Rada města projednala dokument, který shrnuje dosavadní zkušenosti s tímto postupem z jiných měst.

 

"Podle mého názoru je takový postup pro obyvatele města výhodný. V některých městech dosáhli i patnáctiprocentních úspor, ovšem má to svoje úskalí," říká starosta Radovan Necid s tím, že on sám by radě i zastupitelstvu společný nákup doporučil.

Nákup energií v aukci spočívá v tom, že se sdruží zájem domácností a podniků a vypíše se elektronická aukce pro dodavatele energií. Ti v aukci soutěží se svými cenami a zakázku pak získá ten dodavatel, jehož cena je nejnižší.

Celý proces má ale háčky. Musí se do něj přihlásit co nejvíce domácností a podniků - čím větší objem odebíraných energií, tím lepší ceny lze dosáhnout. Není také pravidlem, že úplně všechny domácnosti, které se do aukce přihlásí, skutečně dosáhnou maximální slevy. Každý odběratel může mít totiž smlouvu s jiným dodavatelem a také jinou, někdy i nižší cenu.

Podle standardního postupu ale není pro odběratele žádná povinnost nové smlouvy uzavírat, z celé akce lze kdykoliv bez jakéhokoliv poplatku odejít. Navíc je možné zvolit si v případě, že domácnost či podnik dosáhne například u plynu slevy a u elektřiny nikoliv, novou smlouvu jen pro výhodnější komoditu. "Mám z toho dojem, že účast v aukci není pro nikoho žádným rizikem. Může jen získat, nikoliv ztratit. Proto se mi tento záměr zamlouvá. Je ale pravda, že někteří kolegové radní jsou trochu skeptičtí v tom, zda bude mít o společný nákup energií zájem dostatečný počet domácností a podniků. Já si ale říkám, že to zjistíme pouze tím, že se našich sousedů jednoduše zeptáme," prohlásil starosta Necid. Městská rada a poté i zastupitelstvo se bude celou věcí ještě zabývat. "Budu se snažit kolegy přesvědčit, abychom společný nákup energií pro domácnosti zkusili," uzavřel Radovan Necid.

Nahoru
Caught at shutdown